Els ajuntaments del Segrià, preocupats per l'augment constant de preus

REDACCIÓ
Publicat: 
01-04-2022
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Els ajuntaments del Segrià, preocupats per l'augment constant de preus

El Consell Comarcal del Segrià traslladarà a la Secretaria de Governs Locals i a la Direcció General d’Administració Local la preocupació dels ajuntaments de la comarca davant l’augment constant i sobrevingut de preus dels materials de construcció, un fet que pot posar en perill l’execució d’obres del PUOSC (Pla únic d’obres i serveis de Catalunya).

Així s’ha comunicat al Consell les Alcaldies celebrat aquest dijous, concretament dins el punt de l’ordre deldia dedicat als Informes de Presidència. Aquesta inquietud es traslladarà amb còpia a l’ACM (Associació Catalana de Municipis) i a la FMC (Federació de Municipis de Catalunya), tot demanant una solució que permeti executar i justificar amb garanties els ajuts de l’anualitat 2021 del PUOSC. Els augments de preus, que es produeixen gairebé a diari, provoquen que moltes partides pressupostàries quedin desfasades i que, consegüentment, les adjudicacions de les obres es quedin desertes, amb la qual cosa s’han de tornar a tramitar.

Aquesta problemàtica va ser detectada des del Consell Comarcal del Segrià, que va voler copsar en primera persona quina percepció hi havia al respecte per part dels ajuntaments. És per aquest motiu que, des del Consell, es va enviar un escrit als 37 municipis de la comarca, preguntant en quina situació es trobava la tramitació del PUOSC 2020-2024. Cal remarcar, en aquest punt, que segons la convocatòria del PUOSC, aquells municipis que tenen les obres per a l’anualitat 2021 han d’executar les actuacions dels projectes assignats no més tard del 30 de juny de 2022 i s’han de justificar no més tard del 31 de juliol de 2022, i que únicament es pot obtenir una pròrroga de tres mesos si es justifica degudament i abans del 31 de maig de 2022 la impossibilitat de complir amb els terminis esmentats abans.

Al Consell de les Alcaldies d'aquest dijous, el president David Masot ha informat que s’han rebut 14 respostes per part dels ajuntaments i que, tot i que les casuístiques són diverses, la majoria de consistoris els han traslladat que, tenint en compte els dos mesos que, pel cap baix, suposen els tràmits administratius per licitar qualsevol obra major (30 dies hàbils per a l’aprovació del projecte i 20 dies naturals per a la licitació, resulta impossible tenir la garantia d’executar i justificar l’obra dins el termini que marca el PUOSC, un fet que podria suposar la pèrdua de la subvenció assignada.

Masot ha insistit en què es tracta d’una situació “angoixant i sobrevinguda”, i que, en cas que una obra quedi deserta, suposa “un daltabaix administratiu i pressupostari”, atès que cal buscar més finançament i, amb sort, es pot fer una modificació de crèdit pressupostari, per encaixar econòmicament aquesta desviació pressupostària.

Per tot plegat, en els propers dies el Consell registrarà un escrit a la Secretaria de Governs Locals i a la Direcció General d’Administració Local, amb còpia a l’ACM i a la FMC, exposant els fets i demanant una solució que permeti executar i justificar amb garanties aquests ajuts de l’anualitat 2021 del PUOSC, que tan necessaris són per millorar els serveis i la qualitat de vida dels veïns i veïnes, i que no es poden perdre per una casuística totalment aliena a la gestió municipal.

D’altra banda, el Consell des les Alcaldies ha comptat amb la presència telemàtica de Maria Dolors Tella, directora dels Serveis Territorials de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, i Marta Morera, directora de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), que han informat als alcaldes de diferents aspectes tocants als seus respectius departaments.

Comparteix

També t'interessarà