Els allotjaments públics per a temporers al Baix Segre i Lleida se situen al 63% de la seva capacitat al juny i juliol

REDACCIÓ / ACN
Publicat: 
25-07-2023
Actualitzat: 25-07-2023 14:14
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Els allotjaments públics per a temporers al Baix Segre i Lleida se situen al 63% de la seva capacitat al juny i juliol
    Peu de foto: 
    Redacció ACN

La Comissió de Coordinació de la Campanya Agrària de Lleida s’ha reunit aquest dimarts per fer seguiment del desenvolupament de la campanya de la fruita. En el transcurs de la reunió, s’ha donat a conèixer que els allotjaments públics situats al Baix Segre i Lleida ciutat destinats a acollir treballadors de la fruita han registrat una ocupació mitjana del 63% durant els mesos de juny i juliol. Concretament, es tracta dels equipaments ubicats a Alcarràs, Torres de Segre i Soses, així com el pavelló 3 de Fira i els pisos de l'EMU a la capital del Segrià. D'altra banda, 7 empreses del territori han presentat expedient de regulació d’ocupació en relació amb la situació de sequera, considerats de força major, que afecten a 26 treballadors.

Durant la trobada, presidida per la delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés, els representants dels productors han posat de manifest les seves dificultats per poder contractar el nombre de treballadors que necessiten. Per aquest motiu, els integrants de la comissió s’han compromès a reunir-se un cop finalitzi l’actual campanya per buscar solucions alternatives a aquesta situació.

SOC

Pel que fa als ajuts a la contractació de proximitat amb allotjament, el SOC ha rebut gairebé 160 sol·licituds per part de productors de la vegueria de Lleida, una xifra força superior a la dels anys anteriors. Aquests contractes han d'estar formalitzats amb persones desocupades o persones afectades per expedients de regulació temporal d'ocupació i empadronades a menys de 40 km de distància del lloc on hagin de realitzar els treballs agrícoles, o bé tenir un allotjament que els hagi facilitat l'empresari dins d'aquest radi. Els contractants rebran 90 euros per setmana per treballador/a, amb un màxim de quatre setmanes i de cinc persones contractades.

Enguany, un total de 66 agents dinamitzadors de la campanya treballen en ajuntaments, consells comarcals i entitats agràries i sindicats, contractats a través de plans d’ocupació del SOC per a dur a terme tasques d’atenció a les persones treballadores temporeres de la campanya agrària en la recerca de feina; suport i informació sobre temes laborals, seguretat social, estrangeria, antiracisme, violència masclista i salut; informació i suport en la gestió de la campanya als productors agraris, i col·laboració en la recollida de dades sobre ocupació d’allotjaments públics.

Ajuts per construir nous allotjaments

Bergés ha explicat que el procés d’habilitació d’una convocatòria d’ajuts per a la construcció de nous allotjaments privats i l’ampliació i rehabilitació dels ja existents per a persones treballadores temporeres de les campanyes agràries ja ha passat el tràmit de consulta a taules sectorials. Un cop valorades les al·legacions presentades i incorporades les que correspongui, culminarà el procediment de publicació de les bases i de la convocatòria al DOGC.

El departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, amb el suport dels de Presidència, Empresa i Treball, Drets Socials i Territori, treballa perquè el procés finalitzi la propera tardor. La línia de subvencions comptarà amb una quantitat global d’1,5 milions d’euros. Una part important dels ajuts revertirà en la millora de la disponibilitat d’allotjaments a la vegueria de Lleida. La darrera línia de subvencions per a aquest concepte va ser habilitada el 2006, amb una dotació de 380.000 euros.

La Comissió de Coordinació de la Campanya Agrària està formada pels directors/res i altres responsables dels serveis territorials dels departaments de la Generalitat implicats i per representants de la Diputació de Lleida, de l’Ajuntament de Lleida i dels municipis del Baix Segre, dels consells comarcals, de la Subdelegació del Govern central, de les organitzacions agràries i sindicats, d’Afrucat, de la Federació Cooperatives Agràries de Catalunya i de les entitats socials Creu Roja, Càritas i Arrels.

Comparteix

També t'interessarà