Els centres d'atenció primària de Lleida compten amb 43 rastrejadors

S.E.
29-07-2020
  • Els centres d'atenció primària de Lleida compten amb 43 rastrejadors

Els Centres d’Atenció Primària (CAP) de Lleida ja disposen de 43 gestors Covid, que s’encarreguen de la detecció precoç de les persones amb coronavirus i de la ràpida identificació i aïllament dels contactes estrets, segons va indicar ahir l’Institut Català de la Salut (ICS).

Aquests professionals (els denominats rastrejadors) se centren en l’estudi dels contactes, amb l’avantatge que ho poden fer des del moment de la sospita diagnòstica, en la proximitat del domicili i dins dels equips d’atenció primària (EAP) de referència del pacient, que és el que compta amb més coneixement tant del pacient com del seu entorn.

Unes persones identifiquen els contactes, altres fan les trucades i d’altres realitzen un estudi de l’origen

El nombre de rastrejadors s’ha anat incrementant des de mitjans d’aquest mes, quan eren únicament setze. En concret, llavors Salut va indicar que la unitat de vigilància epidemiològica estava formada per setze persones: cinc metges, cinc diplomats més en Salut, la majoria infermeres; dos residents d’infermeria, un tècnic, un administratiu, un càrrec pendent d’assignació i el cap de servei. La delegada de Salut, Divina Farreny, va anunciar que ben aviat s’hi incorporarien onze persones més, i els sanitaris van considerar que en calien com a mínim quaranta.

Dilluns passat, el departament va confirmar que els gestors en l’atenció primària de la regió sanitària de Lleida ja eren vint-i-vuit i va precisar que se n’afegirien més en dies posteriors.

Salut va detallar que el procediment de la identificació de contactes estrets i el seguiment dels casos de Covid-19 no els fa una única persona o un equip sinó que es fa en tres moments. D’una banda, un gestor Covid identifica els contactes, prioritza el risc i avalua l’aïllament. Per un altre, els denominats scouts, que s’encarreguen d’efectuar les trucades als contactes estrets. I, finalment, l’equip de vigilància epidemiològica, que fa un estudi ampliat, buscant els orígens dels casos i com es relacionen entre si.

Precisament, la conselleria de Salut va anunciar ahir que en l’atenció primària del conjunt de Catalunya ja treballen 568 agents Covid, amb l’objectiu d’atallar ràpidament l’expansió dels casos.

Malgrat la incorporació de més agents Covid, pel que sembla no tenen accés al sistema informàtic pertinent i Salut treballa per resoldre aquesta situació. En tot cas, assegura que els rastrejadors estan treballant igualment.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Penses que s’hauria d’obrir l’oci nocturn?