⏯️ Els funcionaris de presons es podran prejubilar amb 60 anys

ACN
02-12-2021
  • ⏯️ Els funcionaris de presons es podran prejubilar amb 60 anys

El Departament de Justícia i els sindicats de presons UGT, CCOO, CSIF i Intersindical han signat aquest dijous l'acord que permetrà la jubilació anticipada dels funcionaris penitenciaris als 60 anys o als 59 si acrediten 35 anys de servei. La mesura afecta els 3.700 treballadors de les presons catalanes, i s'hi podran adherir uns 1.500 funcionaris en els propers deu anys. L'acord, que tindrà un cost d'11 milions d'euros en deu anys i és similar al dels funcionaris de l'estat, l'ha de validar el govern espanyol i per això es presentarà al Senat una esmena als pressupostos generals de l'estat. 

Després de la signatura del pacte, llargament sol·licitat pels sindicats, Ciuró ha explicat que això permetrà rejovenir les plantilles i no saturar encara més els llocs de segona activitat, reservats pels funcionaris de més edat. En aquest sentit, ha confiat que tots els grups catalans amb representació a Madrid donaran suport a la mesura i a l'esmena presentada. De fet, els funcionaris de presons de l'estat pertanyen a la mútua de funcionaris Muface i ja disposen d'aquesta opció. A més, quan es traslladen a les presons catalanes poden seguir mantenint aquesta prerrogativa, cosa que deixa en greuge comparatiu els funcionaris catalans.

D'altra banda, el centre de drets humans Irídia i l'Observatori del Sistema Penal i Drets Humans (OSPDH) de la UB han reclamat aquest dijous que el departament no tiri endavant immediatament la reforma de la circular de contencions mecàniques anunciada la setmana passada, sinó que hi hagi una "avaluació profunda" i més llarga. La circular, que va entrar en vigor fa uns set mesos, estableix criteris més estrictes a l'hora de fer les contencions dels interns, i això ha estat criticat pels sindicats, que ho vinculen a un increment de la inseguretat.

En canvi, Irídia i l'OSPDH demanen que no hi hagi una "regressió de drets". Així, recorden que la circular 2/2021 es va fer per adequar-se a les recomanacions internacionals, d'entitats de drets humans, del Síndic de Greuges i altres institucions com el Consell d'Europa. En aquest sentit, critiquen que el departament no hagi fet públic cap informe que argumenti que l'aplicació d'aquest nou protocol hagi causat més agressions a funcionaris.

Per això, demanen que qualsevol modificació de la circular vagi encaminada a la garantia de drets dels presos, i que no es vinculi això a altres demandes laborals dels sindicats de funcionaris.

Ciuró ha respost que el nou protocol no serà precipitat perquè l'estan pensant des de fa mig any, quan va assumir el departament. Així, considera que no es pot aplicar correctament el protocol si els que ho han de fer no se'l creuen. En canvi, sí que considera precipitada l'actual circular, ja que es va aprovar quan ja s'acabava la legislatura anterior i posteriorment es va haver de modificar. En tot cas, ha assegurat que el departament sempre vetllarà per la defensa dels drets humans.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta