Els preus industrials van pujar a Catalunya durant el mes de juny

ACN
27-07-2021
  • Els preus industrials van pujar a Catalunya durant el mes de juny

La taxa anual de l'Índex de Preus Industrials (IPRI) general a Catalunya va pujar un 10,2%, una dècima més de la registrada al mes de maig, segons ha informat aquest dilluns l'Institut Nacional d'Estadística. Es tracta, com a mínim, del major augment des del gener del 2003, quan consta la primera dada d'aquesta estadística a Catalunya en la sèrie històrica recollida per l'INE. El major increment es va registrar en l'energia, amb un 23,5%, i en els béns intermitjos (+14,8%), mentre que altres sectors van registrar augments més moderats. Al conjunt de l'Estat, la taxa anual de l'índex de Preus Industrials va pujar un 15,4%, dues dècimes per sobre la registrada al maig. En aquest cas, és la taxa més alta des de l'octubre del 1983.

Per destí econòmic dels béns, entre els sectors industrials amb influència positiva, destaquen els béns intermitjos, amb una variació que se situa en el 13,7% quasi un punt per sobre el mes anterior per la pujada de preus en la fabricació de productes bàsics de ferro, acer i ferroaleacions, mentre que al juny de l'any passat van retrocedir.

També van pujar els béns de consum no durador, amb una taxa del 4,5%, dues dècimes superior a la del maig per l'increment de preus del processat i la conservació de carn i elaboració de productes carnis davant el descens registrat el mateix mes del 2020.

L'únic sector industrial amb influència negativa en l'evolució de la taxa anual de l'índex general és l'energia, que va disminuir la seva taxa anual més de dos punts, fins al 35,2%. L'evolució és conseqüència de l'augment dels preus del refinament del petroli, menor que el del juny de l'any passat.

Quant a les variacions mensuals, a Catalunya els preus industrials van registrar un augment del 0,9% mentre que al conjunt de l'Estat ho van fer en un 2,2%.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta