Els productors d’oli temen perdre mitja collita per la sequera

REDACCIÓ
15-08-2019
  • Els productors d’oli temen perdre mitja collita per la sequera

La falta de precipitacions s’ha traduït en una caiguda de la collita de cereal, els regadius prenen mesures per estalviar aigua, igual que en municipis que multipliquen la seua població amb els turistes, i ara els oleïcultors temen perdre la meitat de la collita. Unió de Pagesos estima que l’escassetat de pluges a la primavera i l’estiu comportarà pèrdues “significatives” en els oliverars de secà, que poden ser superiors al cinquanta per cent de la producció a les Terres de l’Ebre i a les Garrigues. Segons el sindicat, el Baix Ebre i el Montsià són les comarques “més castigades”, ja que acumulen quatre anys consecutius amb un registre de pluja molt inferior al de la mitjana climàtica de la zona. La pèrdua de collita és superior al seixanta per cent a les localitats del Baix Ebre de l’Aldea, Camarles, l’Ampolla i el Perelló. A la resta de municipis, calcula que serà d’entre el 40-50 per cent. Respecte a les Garrigues, les pèrdues superen el cinquanta per cent i “poden augmentar si no plou les properes setmanes, encara que la producció ja no es recuperarà”, segons Unió de Pagesos.

D’altra banda, el sindicat demana articular mesures de suport al sector, com reduccions en les cotitzacions de la Seguretat Social i una adequació de la fiscalitat la pèrdua d’ingressos patida per qui tributa sota el sistema d’estimació directa de l’IRPF. Unió de Pagesos també demana que l’Administració faciliti l’accés al reg per garantir la viabilitat de les explotacions.

Així mateix, l’organització agrària també apel·la a la ciutadania i les empreses dedicades a l’alimentació perquè consumeixin olis d’oliva verges i extraverges catalans, i recorda les seues propietats beneficioses per a la salut, segons diversos estudis.

Unió de Pagesos adverteix que la reducció de la producció, sumada a la caiguda del preu en origen que pateix el sector, “pot portar a l’abandó dels oliverars menys rendibles, però que tenen un gran impacte ambiental, paisatgístic i, alhora, fan de tallafoc en cas d’incendis forestals, com s’ha demostrat aquest any en l’incendi originat a la Ribera d’Ebre” i que s’ha acarnissat també amb Lleida.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Carregant...
Load next