Els psiquiatres desmunten mites sobre la salut mental

SEGREcom
25-05-2016
  • Els psiquiatres desmunten mites sobre la salut mental

L’Associació Espanyola de Psiquiatria Privada va organitzar, el passat cap de setmana, el IX Congrés Nacional sobre Psiquiatria a Palma i dos psiquiatres lleidatans van ser els copresidents del comitè organitzador de la cita, amb l’objectiu d’atansar la psiquiatria a la societat en general i ajudar a vèncer la por d’acudir a la consulta en cas que sigui necessari.

Els doctors Laura Ferrando i Josep Ramon Domènech expliquen a SEGRE les principals novetats pel que fa als trastorns mentals. En primer lloc, la doctora Ferrando, nascuda a Lleida i amb consulta a Madrid, assenyala que l’associació vol aportar tota la informació necessària per donar a conèixer el món de la psiquiatria i perdre la por a tractar-se d’un trastorn i evitar qualsevol disfunció en la nostra vida.

Les principals patologies mentals entre la població espanyola són la depressió i l’ansietat i remarca que una de cada quatre persones pateix o patirà algun tipus de trastorn mental. Així mateix, assenyala que les dones tenen tres vegades més possibilitats de veure’s afectades per les patologies més freqüents, que poden portar-se de forma totalment normal amb el tractament adequat.

"Encara veiem la malaltia mental com un tema tabú i ens fa por admetre-la, perquè seria reconèixer que hem perdut el control de nosaltres mateixos", afirma Ferrando.

El 60% dels pacients que acudeixen a una visita amb el psiquiatre ho fa sense comunicar-ho a la família. Una dada que recorda el doctor Josep Ramon Domènech, amb consulta a Lleida, que afegeix que només del 30 al 50% de les persones afectades rep el tractament mèdic adequat. Segons Domènech, les malalties mentals són la segona causa de baixa laboral a Espanya. El principal dubte dels pacients és la medicació i els lleidatans assenyalen que no és perjudicial, cada vegada és més eficaç i amb menys efectes secundaris.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

S'hauria d'ampliar l'edat mínima per consumir alcohol?