⏯️ Els ramaders reclamen materials més sostenibles per embolicar les bales d'herba

ACN
Publicat: 
21-06-2021
Actualitzat: 21-06-2021 10:43
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ Els ramaders reclamen materials més sostenibles per embolicar les bales d'herba
  • ⏯️ Els ramaders reclamen materials més sostenibles per embolicar les bales d'herba
  • ⏯️ Els ramaders reclamen materials més sostenibles per embolicar les bales d'herba

La proliferació de les bales d'herba embolicades amb plàstics per millorar la seva conservació ha arribat acompanyada de la necessitat de gestionar el reciclatge d'aquest plàstic. Es tracta d'un volum considerable que el Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça fa nou anys que gestionant la seva recollida i el del Pallars Sobirà, cinc anys. La solució definitiva pels ramaders passaria per materials més sostenibles com el plàstic compostable. En el cas de la Ribagorça, pionera en aquest servei de recollida suma 30 explotacions ramaderes i recull anualment 15 tones de plàstics. En el cas del Sobirà una cinquantena de ramaders s'han sumat al projecte i el Consell recull unes 14 tones de plàstics.

El ramader Albert Baqueró veu amb bons ulls el servei perquè dona solució a una problemàtica que tenien els ramaders. S'havien trobat que aquests plàstics no els podien posar als contenidors i no sabien què fer d'aquest volum de residus.

Amb la gestió de la recollida s'ha posat ordre a una problemàtica i s'ha evitat que els ramaders deixin els plàstics als marges de les explotacions o dels prats.

Baqueró creu que la solució definitiva passa per plàstics compostables. Marc Sans, tècnic del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, ha explicat que la Universitat de Girona i la Universitat de Lleida, ja treballen a buscar una solució per aquesta problemàtica.

Durant aquests anys els tècnics comarcals diuen que s'ha aconseguit una major consciència dels ramaders, de la necessitat de reciclar aquests plàstics, així com de gestionar la resta de residus que generen a l'explotació ramadera. El servei s'ha consolidat i ara el repte de futur seria aconseguir materials d'ensitjar que es poguessin gestionar "in situ" amb plàstics biodegradables.

Comparteix

També t'interessarà