Els veïns de la Vall Fosca 'guanyen' els reclams per l'IVA dels rebuts de la llum

ACN
Publicat: 
15-01-2022
Actualitzat: 15-01-2022 2:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Els veïns de la Vall Fosca 'guanyen' els reclams per l'IVA dels rebuts de la llum

La justícia ha donat la raó, amb quatre sentències, als residents de la Vall Fosca (Pallars Jussà) en la qüestió de l'IVA dels rebuts de la llum. Els veïns, que gaudeixen de preus reduïts gràcies a convenis fets en el moment de la construcció de les hidroelèctriques, consideraven excessiu el que Endesa els facturava. Alguns d'ells només abonaven a l'elèctrica la quantitat que creien justa, d'acord amb el contracte del 1927. El 2016, la companyia ja va tallar la llum per impagament a alguns veïns i l'any 2021 va deixar sense subministrament a aquells que havien autoliquidat els rebuts des del 2016. Ara la justícia els dona la raó i avala les autoliquidacions, mentre que Endesa recorrerà la sentència. 

Des de la companyia han afirmat que ara com ara només han rebut una sentència i han afirmat que la recorreran al jutjat de primera instància de Tremp. Mentre, l'equip de govern de la Torre de Capdella ja va signar un acord amb Endesa on pactava pagar 300.000 euros a canvi de liquidar el deute que reclamava l'empresa al consistori, portant als veïns a fer el mateix i "invalidant" el contracte històric de 1927 que s'havia signat per haver cedit terrenys comunals per a la construcció de la primera central hidroelèctrica, la central de Capdella.

L'origen d'aquest litigi rau en la suposada aplicació de l'IVA a preu de mercat per part d'Endesa a la Vall Fosca i no segons el conveni del 1927, que establia un preu molt més reduït per l'ocupació dels terrenys municipals on la companyia va instal·lar les centrals hidroelèctriques. Així, els veïns van decidir no continuar abonant l'impost d'acord amb el preu de mercat. Es tracta d'un conflicte que fa anys que dura, des de la liberalització del sector elèctric. 

La CUP demana la dimissió de l'equip de Govern de la Torre de Capdella

El grup municipal de la CUP, per la seva banda, ha dit que ara el pronunciament judicial demostra que els talls de llum eren il·legals. Els cupaires, per tant, segueixen apostant i defensant que les autoliquidacions són vàlides i animen a totes les veïnes beneficiàries del contracte a seguir-ne fent. Així, denuncien que les interrupcions en el servei executades per Endesa en els darrers mesos a més de 15 residents, i en algun cas deixant famílies amb nens sense electricitat durant més d'una setmana, tenien com a objectiu de "coaccionar als veïns" perquè acabessin pagant, segons han afegit, "el deute il·legítim" reclamat per la companyia. 

Per tot plegat, els anticapitalistes estudien denunciar penalment als seus responsables, demanar la restitució dels danys ocasionats a les veïnes afectades i el rescabalament dels diners pagats de les arques públiques a Endesa. En aquest sentit, demanen la dimissió en bloc de l'equip de govern de la Torre de Capdella i afirmen que Endesa només aconsegueix cobrar per la força o pactant amb els membres de l'executiu local. Així, asseguren que regidors d'ERC han sol·licitat als veïns afectats un justificant de pagament del suposat deute per autoritzar novament a l'empresa que els restablís el servei després dels talls, cosa que els cupaires veuen com fer de "secretaris a la Vall" de la multinacional.

Comparteix

També t'interessarà