Empreses agroalimentàries compren material de protecció per als seus treballadors

ACN
09-04-2020
  • Empreses agroalimentàries compren material de protecció per als seus treballadors
  • Empreses agroalimentàries compren material de protecció per als seus treballadors

Unes 150 empreses agroalimentàries d'arreu de Catalunya s'han autoorganitzat per comprar a la Xina material de protecció per als seus treballadors. David Borda, de l'empresa Vivers Borda de Castellserà (Urgell), amb onze treballadors, ha centralitzat les gestions i les comandes perquè té contactes al país asiàtic. El primer carregament arriba aquest dijous al migdia a l'aeroport del Prat. Són 80.000 mascaretes que es repartiran entre 40 empreses que van fer la primera comanda. Un centenar d'empreses més han encarregat en una segona comanda 260.000 mascaretes, de les quals 243.000 arribaran en dos avions la setmana que ve. L'objectiu és garantir la seguretat dels treballadors i poder continuar operant i mantenint la cadena alimentària. 
El primer carregament, que arriba aquest dijous al migdia al Prat és de 42.000 mascaretes ffp2 i 38.000 mascaretes d'un sol ús. Totes les mascaretes van destinades al sector agroalimentari com a equipament de protecció individual per als treballadors, tot i que algunes han decidit donar-les a residències.

D'entre les empreses que s'han autoorganitzat, algunes de les quals formen part de les associacions Assocat i Fecic, una vintena són de la demarcació de Girona, com Frigorífics Costa Brava, Artigas Alimentària, Càrniques d'Osona, Germans Sagués Vila, RP Royal Distribution o Embotits Sarquella, i una desena de Lleida, com Argal les empreses de BonÀrea Agrupa. Les altres deu són de la demarcació de Barcelona com ara Pagès de Rofes, Mas Avícola, Embotits Pedragosa o l'Escorxador Comarcal del Moianès i de Tarragona com Granja Gaià o Hawo Fruits Spain. En la segona comanda han comptat amb el suport del Departament d'Agricultura.

David Borda ha explicat a l'ACN que tenen contactes a la Xina perquè hi exporten i com que al gener es van oferir a ajudar-los, ara s'hi han ofert ells. A més, altres empreses que sabien que el David tenia contactes a la Xina li van demanar si podrien demanar material així que van decidir intentar-ho. 

Borda reconeix que en la primera comanda les empreses "ens la vam jugar" perquè no sabien si el material podria passar les duanes, però ha funcionat. La primera comanda de les 80.000 mascaretes que arriben aquest dijous es repartiran entre empreses del sector carni. El material que està pendent que arribi la setmana que ve està previst destinar-lo a centrals de fruites i vivers, entre d'altres, explica Borda. 

Aquesta segona comanda d'un centenar d'empreses és de 260.000 mascaretes (200.000 d'un sòl ús i 60.000 ffp2). La setmana que ve, explica Borda, està previst que d'aquestes n'arribin les 200.000 d'un sòl ús i 43.000 ffp2, en dos avions. La resta d'ffp2 no hi cabien i esperen que puguin arribar en un quart avió, en el qual estan pendents de veure si n'hi poden transportar més.

Borda explica que es van centrar en demanar mascaretes perquè la seva activitat econòmica els permetia importar-les. Tot i això, afegeix, "és molt difícil trobar mascaretes de qualitat i guants en qualsevol mercat, també a la Xina". Borda destaca que en la segona comanda, de més de cent empreses catalanes, Prodeca els ha ajudat. "Ha canalitzat les comandes perquè no paràvem de rebre trucades", explica, "perquè les empreses volen protegir els seus treballadors".
 

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta