En lluita per la renda garantida

R.RÍOS
Publicat: 
16-05-2018
Actualitzat: 16-05-2018 10:40
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • En lluita per la renda garantida

Una vintena de persones es van concentrar ahir davant l’oficina del departament de Treball a Lleida per protestar contra les “denegacions massives” de sol·licituds de la Renda Garantida de Ciutadania, la nova ajuda de la Generalitat de 564 euros mensuals que des del setembre substitueix l’antic salari social. Convocats per la plataforma Lleida Social, els manifestants, entre els quals hi havia afectats, van assegurar que la conselleria només aprova el 3% de les sol·licituds quan amb l’anterior prestació eren més de la meitat. “L’administració no compleix el silenci positiu, que implica que després de cinc mesos des de la petició, si no hi ha notificació, automàticament s’ha de començar a cobrar”, va assenyalar Jaume Añé, de Lleida Social.

A més, van denunciar que hi està havent un “abús” en el requeriment de noves dades als sol·licitants quan és a punt d’acabar el termini i no tenen temps material per presentar la nova documentació. “També hi ha denegacions sense motiu aparent i es vulnera la llei de transparència”, va apuntar Añé. De fet, Treball no va facilitar ahir dades sobre quants lleidatans reben aquesta prestació. Com a mínim serien dos mil els que abans de la llei cobraven el salari social i que automàticament van entrar en el sistema d’aquesta ajuda.

Segons les xifres que maneja Lleida Social, a Catalunya s’han presentat més de 30.000 sol·licituds, de les quals se n’haurien aprovat un miler i més de 14.000 s’haurien denegat, centenars a Lleida. Per tot això, van reclamar al nou Govern una aplicació efectiva de la llei i que es revisin totes les peticions.

A finals del mes passat, Treball va assegurar que la majoria de denegacions era per no complir el requisit dels ingressos, va negar les denegacions sense motiu i va reconèixer que el 155 i la falta de Govern n’han afectat l’aplicació.

MARIA SARA GIMÉNEZ - Li han denegat la RGC

La Maria, que té 4 fills,  la van desnonar i fa 4 mesos que no té cap ajuda. Va demanar la Renda Garantida de Ciutadania fa 8 mesos però li han denegat, segons explica, perquè no acredita els dos anys d'empadronament. Va presentar una reclamació perquè assegura que porta tota la vida vivint a Lleida i té documentació que ho acredita.

CAROLINA MALDONADO - Li han denegat la RGC

La Carolina va rebre una carta amb la denegació de la RGC un dia abans que acabés el termini de 5 mesos que hauria convertit en automàtica l'ajuda. Encara no ha obtingut resposta a la seva reclamació. Assegura que compleix tots els requisits, però els motius de l'administració són que supera els ingressos permesos. Explica que, amb dos fills, van "amb l'aigua al coll" perquè el seu home cobra el salari mínim.

Comparteix

També t'interessarà