Enginyers Lleida finança un projecte de l’IRBLleida sobre dona i tabaquisme

REDACCIÓ
10-09-2019
  • Enginyers Lleida finança un projecte de l’IRBLleida sobre dona i tabaquisme

El Col·legi de Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Lleida (Cetill), Enginyers Lleida, i l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) han presentat avui, a la seu del col·legi del carrer Aribau de Lleida, el projecte “Repercussions del Consum de Tabac” que rebrà 1.000 euros per part de l’entitat col·legial i que té com a objectiu actualitzar nous coneixements sobre les repercussions i efectes del consum de tabac en dos àmbits d’especial importància: dona i tabac i els aspectes mèdics implicats.

Es renova així la col·laboració entre ambdues entitats per la qual Enginyers Lleida finança cada any un projecte de l’Institut de recerca lleidatà. La presentació del projecte ha estat conduïda per l’Investigador Principal del projecte, el Dr. Francesc Abella, que ha estat acompanyat per la vicedegana dels enginyers, Dolors Arderiu; i el responsable de promoció de l’IRBLleida, Josep M. Bosch.

“Repercussions del Consum de Tabac”, un projecte centrat en l’efecte d’aquesta addicció en les dones

El projecte liderat pel Dr. Abella estudia com afecta el tabaquisme a la salut, especialment en la població femenina que, tot i fumar encara menys que els homes (del 25,6% de la població fumadora a Catalunya, un 30,9% són homes i un 20,5% dones) i tenir comportaments diferents, emmalalteixen com els homes i ja pateixen patologies que fa uns anys eren més pròpies de la població masculina, com seria el càncer de pulmó- que ha triplicat a Espanya el nombre global de casos en els darrers 20 anys- i les malalties cardiovasculars, de les quals moren cada any al nostre país 9.000 dones més homes.

L’estudi també analitza els motius per iniciar-se en aquesta addicció, sabent ja que les dones solen fumar més per reduir l’estrès i per suavitzar les emocions negatives. A més, la recerca aprofundirà en l’augment del consum de tabac durant l’embaràs que s’ha produït, un fet que comporta importants i greus problemes de salut, tant per la mare fumadora com pel fetus: baix pes en néixer, retard en el creixement fetal, senyals d’estrès en el fetus, possibilitats d’avortaments espontanis, possibilitat de mort sobtada, problemes posteriors d’aprenentatge, augment del risc d’obesitat infantil, etc.

El projecte “Repercussions del Consum de Tabac” s’emmarca en la línia que segueix la Unitat de Tabaquisme de l’Hospital Universitari de Santa Maria que ja va crear la “Guia Clínica Abordar el tabaquisme en l’embaràs” per oferir una eina de treball als professionals implicats en aquesta qüestió i ajudar així les seves pacients dins el procés de deshabituació del tabac.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Veus encertat haver aixecat ja l'estat d'alarma?