#EnsQuedemACasa: Jocs, contes i propostes educatives per als més menuts

LLEIDACOM / Lourdes Farré
16-03-2020
  • #EnsQuedemACasa: Jocs, contes i propostes educatives per als més menuts

El president de la Generalitat, Quim Torra, anunciava el passat dijous la suspensió de l'activitat lectiva, així quedaven tancades totes les escoles i universitats de Catalunya durant quinze dies, com a mesura per frenar el Coronavirus. Aquesta circumstància ha dut a les famílies a veure la seva rutina distorsionada i a haver de reorganitzar el seu dia a dia amb els infants a casa. Lleida.com ens sumem a les mesures de prevenció i #EnsQuedemACasa, però no sense proposar-vos una guia d'entreteniment per als #lleidacomers més menuts per tal que el confinament sigui el més agradable possible per a ells i per a vosaltres.

El primer que recomanen els psicòlegs i pedagogs és que els adults expliquem als infants la situació actual, el perquè de quedar-nos aïllats a casa i tot el que comporta l'aparició del Covid-19, sempre des d'una actitud positiva i calmada, evitant alarmismes. Per això són ideals els contes breus que molts pares i mares han ideat i que ja han compartit en les seves Xarxes Socials. Aquí us en deixem un exemple:

"Hi havia una vegada en un país molt i molt proper, un virus que era conegut amb el nom de Coronavirus. Aquest virus com tothom que es posa una corona al cap, volia conquerir tot el món i com que no tenia cames l'única manera que tenia de fer-ho era anar saltant de persona en persona.

Les dones i els homes més forts del món, van intentar lluitar per extingir el virus, però cap ho va aconseguir, ja que aquest era tan petit que sempre sabia com amagar-se i esquivar els cops.

- I si és tan petit, com el podem guanyar? Va començar a preguntar-se tothom.

- Molt fàcil! – va dir un nen que passava per allà – Si no té cames, el virus s'enganxa a nosaltres i utilitza les nostres per viatjar. Si ens quedem a casa tot el temps que puguem, el Coronavirus no podrà seguir avançant.

I així va ser com tots els nens i nenes van quedar-se dues setmanes a casa i tothom va tenir temps de passar temps en família."

Víctor Espiga

Quan els més petits de casa ja hagin comprès que és el Coronavirus i perquè han de mantenir-se durant uns dies tancats a casa, el següent pas és explicar-los les mesures de seguretat i higiene que han recomanat les autoritats sanitàries. Per això són ideals els jocs. Aquí us deixem una de les iniciatives que ens han semblat més divertides perquè es rentin les mans sovint. Tracta de dibuixar-los cada matí la imatge del Covid-19 a les mans, perquè així durant el dia desaparegui progressivament quan se les rentin i pactar amb ells un premi perquè arribin al final de la nit sense el dibuix. Significarà que se les han rentat sovint.

El confinament dels infants

També serà bo mantenir les rutines del dia a dia en la mesura que sigui possible, marcant un temps per al treball o deures escolars i un temps per a l'esbarjo i diversió. En aquest cas el que proposem són jocs didàctics que poden dur a terme ells sols, ja sigui fent un ús responsable de les noves tecnologies o recorrent als passatemps de tota la vida.

Des de la plataforma Kietoparao han realitzat un recull de passatemps didàctics que es poden baixar i imprimir de forma gratuïta perquè els més petits estiguin entretinguts, entre ells hi ha el joc de les 7 diferències, sudokus de dibuixos, jocs de memòria... A més a més, de tenir una alternativa en línia de jocs didàctics per a infants.

El confinament dels infants
El confinament dels infants

Una altra alternativa per a ells són els clàssics llibres de dibuixos o de pintura amb els que poden deixar anar tota la seva imaginació. O els llibres infantils, siguin els contes o còmics que més els hi agradin i que continguin una moralitat, perquè puguin reflexionar al final. La llibreria El Genet Blau de Lleida ofereix a partir d’avui, 16 de març, la publicació d’un contacontes a les seves Xarxes Socials. També duran a terme el servei de “Contacontes a la carta”, els quals s’escolliran a petició del públic. 

El confinament dels infants

D'altra banda, des de Becquel ens proposen diferents activitats per aprofitar el confinament i aprendre una mica en energies renovables. Amb aquestes podreu passar aquest confinament d'una manera més fàcil i divertida. A més, si feu un dibuix, els hi encantaria rebre'l a les oficines i penjar-lo!

Activitats educatives amb les energies renovables

 

Una bona opció també són els jocs de taula en els que ells puguin jugar sols, amb els seus germans, si és el cas, o en família, per passar una estona agradable.

També podem recórrer a les pel·lícules infantils, tornar a visionar les que més els hi agradin o visionar-ne de noves a través de les diferents plataformes en línia.

És bo que durant aquests dies puguin utilitzar tota la seva imaginació, una idea és deixar-los crear nous espais a casa, per exemple muntar una acampada nocturna al menjador o a la sala de jocs, o sortir a jugar a la terrassa, si això és possible.

Aquests són els nostres "tips" per fer del confinament dels més petits una situació divertida i confortable. On els adults podem aprofitar més que mai per gaudir d'ells i els infants poden experimentar noves maneres de divertir-se. Mirem-ho tots des d'una visió positiva #PodriaSerPitjor #EnsQuedemACasa.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Veuràs algun partit del Mundial de futbol de Qatar?