Enterren vuit persones no identificades trobades en fosses

REDACCIÓ
13-06-2020
  • Enterren vuit persones no identificades trobades en fosses

La direcció general de Memòria Democràtica retornarà als respectius municipis les restes de vuit persones no identificades que han estat recuperats de fosses de la Guerra Civil a Bellcaire d’Ugell (Noguera), Seròs (Segrià), Foradada (Noguera), l’Albagés (Garrigues) i Cabó (Alt Urgell). La llei de fosses estableix que les persones sense identificar que no han estat reclamades han de ser enterrades als cementiris dels municipis on van ser trobades les restes.

Les vuit persones van ser localitzades en les excavacions del Pla de Fosses entre el 2017 i el 2019. El Programa d’Identificació Genètica, que creua l’ADN de les restes trobades amb el de possibles familiars vius per si hi ha coincidència, no ha permès posar nom ni cognom a cap d’aquestes víctimes.

Ahir es va donar sepultura a dos persones a Bellcaire i el 3 de juliol hi haurà un altre enterrament a Seròs

D’aquesta forma, ahir es va fer el primer enterrament a Bellcaire d’Urgell, amb la presència de la directora general de Memòria Democràtica, Gemma Domènech. Es va donar sepultura a dos persones localitzades en una excavació duta a terme el febrer del 2019 a la serra del Morinyol, on es van produir diversos combats entre republicans i revoltats durant la Guerra Civil. L’enterrament es va fer amb la presència de l’alcalde de Bellcaire, Jaume Montfort, i diversos regidors. El següent retorn serà el proper 3 de juliol a Seròs, on està previst enterrar un individu recuperat d’una fossa l’agost del 2018 a la zona del Tossal de Folies. Es tracta d’un soldat d’entre 25 i 30 anys que hauria mort a la batalla del Segre.

Els enterraments a l’Albagés, Foradada i Cabó es faran en els propers mesos. En el primer cas, les restes es van recuperar en una excavació feta entre el maig i el juny del 2018 i es tracta d’una persona que hauria mort en la batalla de les Garrigues el 1938.

A Foradada, dos excavacions van permetre recuperar les restes de dos o tres individus, víctimes dels combats de la zona, mentre que a Cabó l’excavació va ser el juny del 2018 en unes trinxeres construïdes per l’exèrcit republicà. Els arqueòlegs van trobar en aquest cas les restes d’un home.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Com penses que és la millor manera de fer front a les altes temperatures?