Es facilita la creació d’allotjaments per a temporers a l’Horta

REDACCIÓ / Pau Vilaró
Publicat: 
23-02-2024
Actualitzat: 23-02-2024 9:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Es facilita la creació d’allotjaments per a temporers a l’Horta
    Peu de foto: 
    Ajuntament de Lleida

S'ha iniciat un procés de revisió del catàleg de construccions en sòl no urbanitzable per fomentar la restauració d'edificis antics per a aquesta finalitat


L’Ajuntament de Lleida ha informat als veïns i al sector agrari de l’Horta sobre el procediment de gestió urbanística que s’ha iniciat per facilitar la creació d’allotjaments temporals per a treballadors del camp a prop de les explotacions de les diferents partides.

La primera tinenta d’alcalde, Begoña Iglesias, acompanyada de tècnics de l’àrea municipal de Planejament Urbanístic, ha detallat com es desenvoluparà aquest procés i ha escoltat les aportacions dels assistents a la reunió.

La regidora Iglesias ha indicat que s'impulsarà una modificació del Pla especial del catàleg de construccions en sòl no urbanitzable, amb l'objectiu de permetre que les construccions agràries en desús es puguin transformar en allotjaments temporals per a treballadors del camp, entre altres usos.

Aquesta eina de planejament, aprovada el 2019, compta actualment amb 119 construccions registrades. El fet de formar-ne part facilita l'autorització d'aquest ús com a equipament per allotjament de persones temporeres amb un procés de tramitació urbanística més senzill. Només cal sol·licitar un informe a la conselleria d’Agricultura, i la llicència es pot atorgar directament per decret d’alcaldia en un termini d’uns tres mesos. Caldrà realitzar les obres necessàries per a rehabilitar l’edificació, que poden incloure l'enderroc de parts per millorar l'impacte paisatgístic.

La regidora ha explicat que es coneix la necessitat que les explotacions agràries tenen d'allotjar els temporers, i s'ha posat de manifest la facilitat que suposarà tenir-los a prop de l'explotació en masies en desús inscrites al catàleg.

A més, ha remarcat que la reunió d'avui pretén "escoltar i donar veu" a les persones de l’Horta i informar-los sobre aquest procediment. També ha destacat la possibilitat d'agrupar diverses explotacions per compartir els allotjaments.

A banda d'aquest ús com a equipament amb serveis comunitaris, la inclusió d'una construcció en el catàleg admet també altres usos, com el d’habitatge, hoteler, turisme rural, educació en el lleure, artesanals-artístics i de restauració, sempre en petit format i vinculats a l'activitat agrària, en compliment de la normativa urbanística.

En tot cas, el primer pas serà tramitar la modificació del catàleg per incorporar les construccions de les persones interessades, un procés llarg que inclou tràmits com l’avaluació ambiental i la sol·licitud d’informes sectorials, abans de ser aprovat pel ple municipal i per la Comissió Territorial d’Urbanisme.

Comparteix

També t'interessarà