Escolars d'Infantil, per primer cop a les activitats de la Setmana de la Ciència de la UdL
La Setmana de la Ciència, organitzada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) amb el suport de la Generalitat de Catalunya, arriba enguany a la Universitat de Lleida (UdL) amb novetats destacades. Per primer cop, els infants d’educació Infantil s’han incorporat al programa d’activitats gràcies a dos espais d'experimentació dissenyats especialment per a ells: un per construir rampes i un altre dedicat a la flotabilitat amb aigua. Ambdós espais han estat planificats per estudiants de la Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social amb la menció STEM.
A més, l'alumnat de cinquè de Primària ha pogut gaudir d’una escape room educativa organitzada pels mateixos estudiants de la UdL, en una iniciativa destinada a fomentar l'interès per la ciència des d'edats primerenques.
L’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) de la UdL ha coordinat un total de 18 tallers per aquesta 29a edició de la Setmana de la Ciència. Les activitats inclouen temes com la ciberseguretat, la bioimpressió 3D i la tecnologia d’aliments. Mentre que cinc tallers estan adreçats a alumnes d’educació Infantil i Primària, la resta es dirigeix a estudiants de Secundària, Batxillerat i Cicles Formatius. Tallers com el d'Efectes visuals, que tindrà lloc al Magical Media, i l'Scape box SOS Planeta ja han penjat el cartell de "complet".
La setmana va començar amb el taller de Colorants alimentaris i elaboració de pasta alimentosa al campus de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agroalimentària i Forestal i de Veterinària (ETSEAFiV). Altres activitats que s’allargaran fins al 25 de novembre inclouen jocs de taula, experimentació amb giroscopis per a la prevenció de riscos, cromatografia d’aliments i una visita comentada a l’exposició del CaixaForum Lleida, PRINT3D. Reimprimir la realitat.
El tema central de la Setmana de la Ciència d'enguany a Catalunya és l'ètica en la ciència i la tecnologia, amb un focus especial en la intel·ligència artificial i la gestió dels recursos naturals. A més, es commemoren diversos centenaris, com el del botànic Oriol de Bolòs, el llegat del qual es conserva a la biblioteca de l'ETSEAFiV, i el de Maria von Wedemeyer, pionera de la computació que va contribuir al desenvolupament de la capacitat d’emulació.