Espais Naturals de Ponent reprèn les activitats presencials al juliol

ACN
19-06-2020
  • Espais Naturals de Ponent reprèn les activitats presencials al juliol
  • Espais Naturals de Ponent reprèn les activitats presencials al juliol

El projecte Espais Naturals de Ponent reprendrà les activitats presencials el cap de setmana del 4 i 5 de juliol. La primera proposta es realitzarà el dissabte a l'espai natural de la Serra de Bellmunt Almenara i comptarà amb l'actuació del grup Uënsdei. Mentre, el diumenge 5 de juliol es durà a terme una descoberta dels petits mamífers que habiten a l'espai natural dels Tossals d'Almatret i Riba-roja. El programa d'activitats havia de començar a finals d'abril però la pandèmia del coronavirus va fer replantejar el calendari. L'Associació Leader de Ponent va impulsar el projecte Espais Naturals de Ponent fa quatre anys amb l'objectiu de realçar els valors dels espais naturals de Ponent entre la població local i la forana.

Les propostes previstes començaran el dia 4 de juliol i s'adaptaran per garantir la seguretat dels assistents i de les persones que realitzaran les activitats. La primera serà una activitat de caire cultural a l'espai natural de la Serra de Bellmunt Almenara i el grup Uënsdei amenitzarà el capvespre. L'endemà al matí, el 5 de juliol, es realitzarà una sortida de descoberta dels petits mamífers que habiten a l'espai natural dels Tossals d'Almatret i Riba-roja a càrrec del biòleg Fermí Sort, amb la col·laboració del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya.

Enguany també està previst realitzar diversos concerts de petit format pels diferents espais naturals per gaudir de la música, els darrers raigs de sol i dels productes locals de la zona. Hi actuaran grups i cantautors de les Terres de Ponent com The Burning Sky, Meritxell Gené, Hoven o Éphona. A més, també hi ha prevista una obra de teatre a càrrec del grup Xip Xap a l’octubre.

Així mateix, també es preveu realitzar sortides per conèixer els ratpenats dels espais naturals de Ponent, els tallers de patrimoni de pedra seca o les rutes geològiques, a més d'una sèrie de tallers de meditació, de Chi Kung, una sessió de diàleg interpretatiu en clau feminista, una caminada poètica i una marxa nocturna.

Les propostes de descoberta dels espais naturals de Ponent, que començaran al juliol i es preveu que s'acabin al novembre, continuen sent gratuïtes per als assistents però com a novetat, es plantegen dues campanyes de micro mecenatge per conservar la biodiversitat i el patrimoni dels espais naturals. Les campanyes ja estan publicades al web del projecte i ja es poden fer donatius. Així mateix, a la pàgina web també s'hi pot trobar l'agenda d'activitats i els formularis d'inscripció a aquestes.

Activitats també durant el confinament

El passat 17 de març, el projecte Espais Naturals de Ponent, havia de presentar públicament el nou programa d'activitats de descoberta per al 2020, però la pandèmia del coronavirus no ho va permetre. Les primeres activitats, que havien de començar el passat 21 de març, també es van haver de suspendre.

Per aquest motiu, i amb el confinament, es van haver de replantejar les activitats previstes i per mantenir viu l'esperit de descoberta dels espais naturals de Ponent des de casa i es van realitzar una sèrie de càpsules formatives en línia sobre ornitologia, fotografia de paisatge nocturn i també es va realitzar un taller virtual de caixes niu que van tenir una bona rebuda per part dels seguidors del projecte i de les seves propostes.

Sobre el projecte Espais Naturals de Ponent

El projecte de cooperació Espais Naturals de Ponent, que es va posar en marxa el 2016 impulsat per l'Associació Leader de Ponent, i amb la incorporació del Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central i Consorci Grup d'Acció Local Noguera - Segrià Nord a la tardor del 2017, té com objectiu realçar els valors dels espais naturals de Ponent, en primer lloc, entre la població local per tal de garantir la seva preservació i, segon lloc, entre la població forana per tal de fomentar l'ecoturisme que ajudi a diversificar i potenciar l'economia al territori.

Segons el projecte, les comarques de l'àmbit de Ponent acullen molts elements d'interès paisatgístic, natural i històric, alguns coneguts, però molts susceptibles de ser potenciats i divulgats en un marc d'oferta turística de qualitat.

Des del 2017, Espais Naturals de Ponent ha realitzat més de 100 activitats de descoberta pels 20 espais naturals per on han passat més de 6.000 persones. A més, la consolidació del projecte al territori ha permès la signatura de 5 convenis de col·laboració amb els ajuntaments que formen part dels espais naturals com l'Aiguabarreig Segre Cinca, la Vall de Vinaixa, la Serra de Bellmunt Almenara, Anglesola, Vilagrassa o els secans de Belianes i Preixana.

En els darrers anys també s'ha participat en diferents esdeveniments especialitzats per donar a conèixer els espais naturals com el Delta Birding Festival, el Fòrum ENS o FITUR, la Fira Internacional de Turisme de Madrid.

El passat mes de setembre es va posar en marxa la proposta educativa dels espais naturals de Ponent que va tenir bona acollida en els centres educatius i va permetre la realització de diferents activitats a les aules per explicar els espais naturals i les posteriors sortides de descoberta per als alumnes.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Seguiries estrictament les restriccions d'un nou confinament?