⏯️ Espanya "està preparada" per administrar la tercera dosi de la vacuna contra la Covid-19

ACN
26-08-2021
  • ⏯️ Espanya "està preparada" per administrar la tercera dosi de la vacuna contra la Covid-19
  • ⏯️ Espanya "està preparada" per administrar la tercera dosi de la vacuna contra la Covid-19

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, assegura que Espanya "està preparada" per administrar la dosi de reforç del procés de vacunació contra la covid-19, l'anomenada tercera dosi, si s'acaba demostrant necessària. La decisió estarà condicionada a l'informe que emeti el grup d'experts de la Ponència de Vacunes, que preveu posicionar-s'hi la setmana vinent. Després de la reunió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, Darias ha detallat que la Ponència treballa des del mes de juliol per determinar "quan i a quins col·lectius" s'hauria d'administrar. El posicionament que pugui emetre l'Agència Europea del Medicament (EMA) i els resultats dels assaigs clínics que tenen en marxa Pfizer i Moderna també poden acabar influint.
La ministra ha volgut deixar molt clar que la decisió final sobre la tercera dosi la prendran les autoritats sanitàries espanyoles i que la resta de posicionaments, com pugui ser l'EMA o els assajos clínics de les farmacèutiques només faran que "aportar" arguments a l'hora de configurar la decisió.

Segons Darias, això podria ser la setmana vinent, quan està previst que la Ponència de Vacunes faci el seu pronunciament. "Veurem si coincideix en el temps o no", ha dit Darias sobre la possibilitat que el Ministeri de Salut es pogués esperar a validar la decisió a conèixer el posicionament de l'EMA.

El "full de ruta" de l'Estat, reitera Darias, és esperar a la proposta de la Ponència de Vacunes i que aquesta passi després pels òrgans del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut per donar-hi llum verd. "Si la decisió és que ho fem i que comencem amb un determinat col·lectiu, ho farem", ha etzibat.

Tot i que sembla que dins la Ponència hi hauria un cert "consens" sobre com procedir, segons ha avançat la ministra, encara hi ha aspectes que s'han de resoldre, com quin seria el moment idoni per administrar aquesta tercera dosi o si, per exemple, es faria coincidir amb la campanya de vacunació de la grip o no. "Estem en marxa i estem treballant", assegura.

Situació "favorable"

Durant la seva compareixença, Carolina Darias també ha afirmat que la situació general de la pandèmia és ara per ara "favorable", amb un "descens ràpid" de la incidència de la malaltia, que aquest dimecres ha baixat per sota del llindar dels 300 infeccions per cada 100.000 habitants. Darias també ha destacat la reducció de la letalitat global de l'empidèmia

Tot i això, la ministra fuig de l'eufòria i continua fent crides a la "prudència" com a factor clau per mantenir la tendència descendent. "No ens podem relaxar. El virus està a l'aguait", adverteix Darias.

Dos estudis sobre immunitat i covid persistent

D'altra banda, l'Institut de Salud Carlos III ha anunciat la posada en marxa de dos estudis per avançar en la investigació de la malaltia. El primer projecte, segons ha avançat el director de l'Institut, Cristóbal Belda, és sobre la covid persistent. Hi ha necessitat, diu, de generar coneixement al voltant d'aquest concepte i diferenciar-lo de les seqüeles de la malaltia.

"Cal definir exactament a què anomenem covid persistent, ser capaços de definir-lo clínicament, conèixer els mecanismes pels quals una persona pot desenvolupar la malaltia i conèixer quins serien els tractaments", explica Belda. L'estudi es posarà en marxa en les pròximes setmanes.

El segon estudi vol servir per identificar, al llarg del temps, la situació immunològica de les persones grans que viuen en residències. "És possible que la immunitat pugui durar menys temps i que la qualitat dels anticossos sigui diferent als que generen les persones de menys edat", opina Belda.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta