Esperes de 15 dies per al metge de capçalera mentre Urgències s’omple

SEGREcom
03-01-2017
  • Esperes de 15 dies per al metge de capçalera mentre Urgències s’omple

El progressiu augment de les afeccions respiratòries – entre les quals la grip, que divendres va entrar en fase epidèmica a causa de les baixes temperatures segueix omplint aquests dies l’àrea d’Urgències de l’Arnau de Vilanova, que ahir va registrar una notable afluència de pacients, coincidint amb dilluns, que és el dia de la setmana que sol registrar més pressió assistencial. Per la seua banda, els Centres d’Atenció Primària (CAP) de la capital tenen entre 8 i 23 dies d’espera a l’hora de programar una visita amb el metge de capçalera a través d’internet.

"Aquests últims dies estem atenent una mitjana de 300 pacients, quan l’habitual són uns 260, i hi ha un percentatge important d’afeccions respiratòries. El drenatge per ingressar malalts és lent però continu, la qual cosa obliga a mantenir operatius llits de la segona planta que normalment estan tancats", segons explicaven ahir fonts del centre. Un altre treballador va corroborar aquesta pressió assistencial i va indicar que ahir a la tarda a gairebé tots els boxs d’Urgències de nivell 2 hi havia dos pacients. De fet, a la sala d’espera de la unitat també es podia observar un continu anar i venir de malalts i familiars. "Des d’ahir a les nou de la nit

D’altra banda, Metges de Catalunya va reiterar que un dels problemes de saturació de les urgències hospitalàries és el "seriós dèficit de personal" que pateix l’Atenció Primària i la falsa percepció que en un hospital t’atendran millor. "Els ciutadans van com a primera opció a l’Arnau, prefereixen esperar-se deu hores aquí que cinc dies perquè els visiti el metge de capçalera. Hi ha una percepció errònia que a l’hospital t’atendran millor", assegura un portaveu d’aquest sindicat. Per la seua banda, Catac-Sts assenyala que s’haurien de reforçar totes les categories professionals i ho il·lustra amb un exemple: un dia de vaga hi ha un zelador més per planta en el torn de nit a l’Arnau que durant una jornada ordinària.

Els sindicats denuncien falta de reforç de personal a l’hivern

Les denúncies de falta de personal en la sanitat pública són constants des que es van aplicar les primeres retallades. Els sindicats insisteixen que passa factura a la qualitat assistencial, als professionals i als malalts. "El pla integral d’urgències d’hivern (PIUC) no es tradueix en un augment de metges a l’hospital ni als ambulatoris, només d’alguns infermers de suport, però és insuficient", explica un representant de Metges de Catalunya, que critica l’escàs desplegament de recursos perquè "no es cobreixen ni les baixes de llarga durada". CCOO subratlla que aquest és un problema crònic i insta Salut a controlar que el PIUC es compleixi.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta