Estades de natura i camps de treball a MónNatura Pirineus

REDACCIÓ
31-05-2021
  • Estades de natura i camps de treball a MónNatura Pirineus

MónNatura Pirineus organitza i acull, durant el mes de juliol, les Estades de Natura i Camps de Treball per a infants i joves. Aquest estiu, serà especialment rellevant la connexió i el contacte amb la natura desprès dels últims temps viscuts amb la pandèmia.

Ens plantegem aquesta edició amb especial atenció a cuidar de les emocions dels nostres infants i a vetllar perquè es sentint cuidats i segurs. Volem proporcionar als participants un espai segur de lleure i de socialització.

Actualment ens hem adaptat a les mesures preventives necessàries per acollir els grups escolars i fer del centre un espai segur pels nostres infants. Caldrà estar pendents als possibles canvis que les autoritats sanitàries indiquin per la realització de les estades d’estiu, si s’escau.

Igualment no deixarem enrere les bases d’aquest projecte que hem seguit els últims anys i han permès als infants descobrir un entorn natural d’alt valor com són els Pirineus i fomentar actituds d’experimentació, curiositat i observació. La natura és la millor aliada per agafar forces cap a una bona recuperació; respirar aire fresc i gaudir de la muntanya amb els companys i companyes.

La proposta dels diferents programes té un fil argumental totalment ascendent, guardant una coherència pedagògica i tenint en compte les diferents aptituds per a cada edat. Així doncs, diferenciem quatres torns:

  • Entre esquelles i esquellots (8-10 anys)

Vine a descobrir la vida de la gent dels pobles de muntanya, la seva cultura i creences presents fa unes dècades. I l’estreta relació amb la natura!

Entre esquelles i esquellots pretén que els més menuts, passant-s’ho d’allò més bé, coneguin la vida de la gent de poble de fa unes dècades! Descobriran els petits oficis que s'hi trobaven i la cultura i creences presents en aquella època. Però sempre fent èmfasi a la relació ésser humà-natura, és a dir, donant la importància de la nostra supervivència a la natura i explorant l'estreta relació que hi havia entre la gent de poble amb el bosc més petit, el rierol del costat i la flora o la fauna del territori.

Mitjançant activitats i gimcanes, aprendran el funcionament de diferents oficis, la repercussió d'aquest pels seus veïns i la importància de la natura en ella.

  • Grimpant tarteres (11-12 anys)

Ens convertirem en autèntics geòlegs dels Pirineus!

En aquest torn es descobrirà el procés de formació dels Pirineus des del moment inicial fins a obtenir la gran serralada que tenim avui en dia. Però com? Doncs travessant i grimpant els mil i un paisatges que envolten Planes de Son i gaudint d’una experiència inoblidable amb els amics i companys!

A través d’excursions i experiments, descobrirem diferents paisatges i aprendrem quins processos han patit per arribar a l’estat actual.

  • Inter-neus, connexions pirinenques (13-14 anys)

Ha arribat el moment d’entrar de ple en el món de l’ecologia i veure què hi ha més enllà de l’espècie que estem observant! Els joves s’endinsaran en els diferents ambients dels Pirineus i descobriran les relacions entre les espècies que hi viuen. Es veurà la importància d’aquestes connexions i com qualsevol espècie aporta quelcom imprescindible en aquesta gran xarxa pirinenca!

Mitjançant excursions i treball de camp, gaudirem dels paisatges pirinencs i aprendrem les autèntiques relacions de la xarxa tròfica.

  • Camp de treball (15-17 anys)

Tindrem l’oportunitat de contribuir en la conservació de la biodiversitat i el patrimoni Pirinenc. No t’ho pots perdre!

El camp de treball proposa posar en pràctica tots els coneixements adquirits durant les estades. És hora que els joves, com a persones sensibilitzades vers els temes ambientals, tinguin l’oportunitat de contribuir en la conservació de la biodiversitat i del patrimoni Pirinenc. 

Realitzarem actuacions com millorar alguns camins de la zona per afavorir la pràctica del senderisme o accions per afavorir l’habitat d’espècies dels Pirineus. També coneixerem diferents oficis arrelats al Pallars i descobrirem com es fan els censos de fauna del Pirineus.

Els joves també tindran l’oportunitat de fer una travessa on viuran l’experiència de passar una nit acampats en plena muntanya i acompanyats dels seus companys i amics! Se us acut alguna manera millor de viure i conèixer els Pirineus?

-Torn del 12 al 21 de juliol
- Torn del 23 a l’1 d’agost 

Si tens entre 15 i 17 anys també et pot interessar el Campus de Ciència: Sostenibilitat i...acció! Una setmana per aprendre, compartir idees, debatre i conèixer gent que té ganes de canviar el món i fer-lo més just i sostenible. Més informació aquí 

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta