Estudien fer fàrmacs a partir de molècules de l’oli que ataquen tumors

M. MARQUÈS
Publicat: 
29-09-2018
Actualitzat: 29-09-2018 12:52
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Estudien fer fàrmacs a partir de molècules de l’oli que ataquen tumors

Investigadors de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) han descobert que unes molècules que estan presents en l’oli d’oliva verge poden inhibir cèl·lules tumorals. El líder de l’estudi i cap del grup de Metabolisme i Càncer de l’ICO, Javier Menéndez, va presentar ahir a la fira les conclusions de la investigació, encara que va recalcar que “l’oli no cura el càncer, però sí que ajuda a prevenir-lo”.

Aquestes molècules, anomenades polifenols, estan presents en quantitats molt petites de l’oli. “El que hem fet és investigar les seues funcions contra les cèl·lules tumorals, en concret contra les cèl·lules mare tumorals (CMT), que són les que es copien a si mateixes, són mortals i no responen als fàrmacs”.

Menéndez va assenyalar que l’estudi va concloure que els polifenols són capaços d’inhibir aquest tipus de cèl·lules tumorals. “No estem parlant d’utilitzar l’oli d’oliva com una teràpia contra el càncer, això seria mentida, sinó que el que diem és que tenim una font de molècules que podem utilitzar de forma natural per investigar-les, copiar-les, fer-les més estables i crear un fàrmac per utilitzar-lo en pacients”, va manifestar Menéndez.

Fa cinc anys que aquest grup d’investigació va decidir posar en marxa una metodologia similar a la que utilitzen les companyies farmacèutiques per desenvolupar un nou fàrmac oncològic, amb l’objectiu de descobrir la possible existència de noves molècules amb activitat antitumoral en l’oli d’oliva. Els investigadors de l’estudi ja han registrat la patent internacional d’aquests compostos com a noves teràpies contra les cèl·lules mare tumorals.

Comparteix

També t'interessarà