Estudien la influència de la memòria i la planificació en la qualitat de vida dels pacients amb trastorn bipolar

REDACCIÓ
Publicat: 
10-10-2018
Actualitzat: 10-10-2018 12:33
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Estudien la influència de la memòria i la planificació en la qualitat de vida dels pacients amb trastorn bipolar

Investigadors del Grup de Recerca de Fonaments Biològics dels Trastorns Mentals de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) estudien com determinats factors neurobiològics influeixen en la qualitat de vida dels pacients amb trastorn bipolar. En concret, els investigadors analitzen factors cognitius ―com l’atenció, la memòria i la planificació― i també factors inflamatoris ―com el factor neurotròfic derivat del cervell, una proteïna que té un paper important en el desenvolupament del sistema nerviós. La disfunció cognitiva és una variable que interfereix en el funcionament de les persones afectades, en els àmbits personal, ocupacional i/o d’oci i, per tant, en la seva qualitat de vida.

“L’objectiu de la nostra línia de recerca és examinar com determinats factors neurobiològics influeixen en la disfunció cognitiva dels pacients amb trastorn bipolar en fase de remissió; és a dir, en períodes d’absència de símptomes de la malaltia”, explica una de les investigadores del Grup, Maria Mur.

Per aquest motiu, aquest Grup de Recerca estudia diverses línies de recerca en l’àmbit de la cognició. La disfunció cognitiva és un constructe complex que sobresurt dels límits tradicionals dels diagnòstics psiquiàtrics. Diversos factors afecten la disfunció cognitiva, com ara l’educació, l’edat, la progressió de la malaltia o la presència simultània de dos trastorns, siguin o no psiquiàtrics.

El Grup de Recerca també està estudiant la influència de la reserva cognitiva en els pacients amb trastorn bipolar. S’entén per “reserva cognitiva” la capacitat del cervell adult per tolerar millor els efectes d’una determinada patologia amb l’objectiu de minimitzar-ne els símptomes. Per tant, una major reserva cognitiva actuaria com a factor protector del desenvolupament i l’expressió clínica de determinades condicions neurològiques.

Comparteix

També t'interessarà