Eurecat Lleida col·labora en una solució europea per lluitar contra les pandèmies

ACN
Publicat: 
04-05-2020
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Eurecat Lleida col·labora en una solució europea per lluitar contra les pandèmies

El centre tecnològic Eurecat Lleida ha col·laborat en una solució europea per lluitar contra les pandèmies mitjançant l'anàlisi d'aigües residuals i Intel·ligència Artificial. La investigació ha guanyat una de les categories de la hackató #EUvsVirus organitzada pel Consell Europeu d'Innovació del 24 al 27 d’abril, que ha reunit virtualment 2.100 equips amb més de 27.000 participants de més de 50 països, amb representació de la societat civil, innovadors i inversors. La solució, anomenada Sewers4COVID, està orientada a conèixer les tendències de propagació dels virus i a millorar la gestió de les pandèmies, amb l'objectiu de desenvolupar solucions innovadores per a reptes relacionats amb la crisi del coronavirus.
Eurecat ha guanyat una de les categories de la hackató europea #EUvsVirus, amb una solució per pronosticar brots epidèmics en temps real mitjançant l'anàlisi d'aigües residuals, a partir de la utilització d'eines de microbiologia i d'Intel·ligència Artificial. El treball s'ha desenvolupat juntament amb investigadors de l'Institut de Recerca de l'Aigua KWR, de la Universitat d'Exeter, de la Universitat de Thessaly i de la Universitat Tècnica Nacional d'Atenes.

Dins del projecte, investigadors de la seu d'Eurecat a Lleida han utilitzat la Intel·ligència Artificial, mitjançant tècniques d'aprenentatge automàtic, per poder determinar la correlació entre la presència del virus a les aigües residuals i a les zones en les quals es produeix el brot epidèmic.

En concret, "la solució fa possible el seguiment d'indicadors per comparar-los entre sí amb certa freqüència i crear models que simulin l'impacte en la seva relació", explica el director de la Unitat de Smart Management Systems d'Eurecat, amb seu a Lleida, Xavier Domingo. D'aquesta manera, assenyala, "es pot obtenir una estimació del nombre de persones infectades, de forma que és possible conèixer la tendència, anticipar-se i reduir la necessitat de fer tests massius cada dia".

Segons el director de Desenvolupament Cientificotecnològic d'Eurecat, Gabriel Anzaldi, "la possibilitat de comptar amb informació que permeti anticipar-se als fets comportaria una millor gestió dels recursos afectats per la pandèmia. Això, obriria la porta a establir, de manera preventiva, on caldria fer majors esforços, reduir riscos sobre els col·lectius més vulnerables i optimitzar els serveis prioritaris de forma coordinada en tots els nivells d'actuació, remarca Anzaldi.

L'equip d'Eurecat, en el que han participat també els investigadors de la Unitat de Smart Management Systems del centre tecnològic Lluís Echeverria i Marc Ribalta, també s'ha ocupat de la construcció del prototip de simulació d'impacte i de recomanació. Aquesta solució, remarca el director de Desenvolupament Cientificotecnològic, "es pot adaptar i desenvolupar a qualsevol àmbit geogràfic i regió", per a la seva implementació.

Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya, aplega l'experiència de més de 650 professionals que generen un volum d'ingressos de 50 milions d'euros anuals i dóna servei a més de 1.600 empreses. Té instal·lacions a Barcelona, Canet de Mar, Cerdanyola del Vallès, Girona, Lleida, Manresa, Mataró, Reus, Tarragona, Amposta i Vila-seca i participa a 160 grans projectes consorciats d'R+D+I nacionals i internacionals d'alt valor estratègic. A més, compta amb 88 patents i 7 spin-off.
 

Comparteix

També t'interessarà