Eutanàsia, lideratge i canvi climàtic, aportacions de les infermeres lleidatanes a l'Investén 2021

REDACCIÓ
Publicat: 
22-11-2021
Actualitzat: 02-12-2021 12:56
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Eutanàsia, lideratge i canvi climàtic, aportacions de les infermeres lleidatanes a l'Investén 2021
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu

Infermeres lleidatanes han participat en el 'XXV Encuentro Internacional de Investigación en Cuidados​', principal congrés de recerca de l'estat i que s¡ha celebrat entre els dies 15 i 19 de novembre, de forma telemàtica. Un camp, el de la recerca, que no és aliè a les infermeres lleidatanes i que es promociona des del Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Lleida (COILL), la Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de Lleida (FIF-UdL) i l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRB Lleida).

Dues comunicacions sobre el rol de la infermeria en l'eutanàsia i l'empoderament de les infermeres responsables higienicosanitàries en centres residencials, a més d'un pòster científic sobre la formació dels estudiants del Grau d'Infermeria en l'impacte del canvi climàtic en la salut, han estat els eixos dels treballs de les infermeres lleidatanes admesos pel comitè científic de l'#inves21.

Comunicacions Eutanasia

La comunicació 'The Role of Nurses in Euthanasia Beyond Legislation: A Scoping Review' (PDF) (El paper de les infermeres a l'eutanàsia més enllà de la legislació: una revisió d'abast) de Filip Bellon, José Tomás Mateos García, Roland Pastells Peiró, Gemma Espigares Tribó, Montserrat Gea Sánchez i Esther Rubinat Arnaldo; defineix el paper i l'abast de les infermeres en el context mundial del procés d'eutanàsia, mitjançant la revisió de la legislació internacional i la literatura científica. Una revisió que té per objectiu proporcionar un marc científic perquè els responsables polítics i els estats donin forma a la implementació de l'eutanàsia com a servei de la cartera de Salut.

Els autors han presentat un mapa de la intervenció de la infermeria durant el procés d'eutanàsia, identificant una àmplia varietat de rols arreu del món, la majoria dels quals es troben fora del marc legal o estan oberts a la interpretació, ja que legislació no és especialment específica quant a les atribucions de la professió.

Un primer estudi que estableix les bases per futures investigacions que, segons conclou el treball, haurien de centrar-se en la posició de les infermeres i la gestió dels aspectes morals, ètics i educatius que protegeixen les seves competències professionals i garanteixin l'accés universal dels pacients a l'eutanàsia.

Empoderament Infermer

Ana Mari Fité Serra va presentar la comunicació "Factors relacionats amb l'empoderament de les infermeres responsables higiènic-sanitàries en centres residencials de la regió sanitària de Lleida i de l'Alt Pirineu i Aran" (PDF), treball corealitzat juntament amb Ester García Martínez, Jesús Sánchez Loro, Maria Casasús Tarragó, Àngel del Riu Monge i Joan Blanco Blanco.

Les deficiències en la dotació de personal i la baixa capacitat de retenció de professionals a l'entorn residencial impacta negativament en l'atenció a la persona institucionalitzada. Un entorn en què, arran de la pandèmia, la infermeria ha vist créixer el seu reconeixement social, però també ha destapat la necessitat d'augmentar-ne l'apoderament.

Identificar els factors relacionats amb aquest empoderament ha estat l'objecte d'aquest estudi que, tot i confirmar la fortalesa de les infermeres responsables higienicosanitàries (RHS) i la seva capacitat per prendre decisions, s'hi detecten alts nivells d'estrès relacionats amb el comportament del pacient i la seguretat, així com amb la gestió del seu entorn familiar, aspecte molt influenciat pel treball realitzat durant la pandèmia. Una situació de 'burnout' que, en un termini mitjà i segons conclou la investigació, es traduirà en un augment de la rotació i escassetat d'infermeres RHS, si no es milloren les condicions i se les empodera reconeixent-ne el perfil professional i les competències específiques.

Pòster Científic canvi climàtic i salut pública

També hi ha aportacions lleidatanes pel que fa a pòsters científics. L'estudi sobre la 'Docència sobre canvi climàtic als graus d'infermeria de les universitats espanyoles' (PDF), de Manex Noble Irurueta i José Tomás Mateos García, part de la consciència de l'impacte, tant directe com indirecte, del canvi climàtic en la salut de la població i el rol dels estats arran d'acords com el de París, el Pacte Verd Europeu o la nova Llei de Canvi Climàtic que atorga més protagonisme a les infermeres, perquè reconeix el canvi climàtic com un problema de salut pública. Un paper destacat que transcendeix diverses esferes, com ara l'educació i la promoció de la salut entre la població.

L'estudi realitzat en un grup d'universitats espanyoles que ofereixen el Grau en Infermeria, on s'han identificat les assignatures d'interès i professorat, tenia com a objecte determinar quins continguts i com cal incorporar el canvi climàtic a la formació de les futures professionals.

La investigació revela que el 79,1% del professorat considera necessària la formació específica en canvi climàtic, encara que gairebé la meitat (46,5%) considera que, actualment, no disposa dels coneixements necessaris per impartir-la. Cal, doncs, millorar els coneixements sobre canvi climàtic de l'alumnat, però també capacitar el professorat de les facultats d'Infermeria.

Comparteix

També t'interessarà