UP exigeix solucions urgents per les greus conseqüències de l'últim any al sector

ACN
Publicat: 
30-09-2022
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • UP exigeix solucions urgents per les greus conseqüències de l'últim any al sector
    Peu de foto: 
    Oriol Bosch (ACN)

Unió de Pagesos (UP) ha reclamat solucions urgents per a la continuïtat de la pagesia en un any agrari marcat per les greus conseqüències de la sequera i dels danys climàtics com les gelades, les pedregades i els cops de calor. També davant l'augment de costos de producció a causa de l'increment de l'energia i els efectes de la guerra a Ucraïna. En el marc de la 68a Fira Agrària de Sant Miquel, el coordinador nacional del sindicat, Joan Caball, ha apel·lat als governs català i estatal a "fer política" i intervinguin en l'economia de lliure mercat per revertir la situació que pateix el sector. En aquest sentit, ha criticat que el ministre Planas es vanti d'injectar diners per les centrals fructícoles però "no posi ni un euro" pels pagesos.

UP ha qualificat l'actual any agrícola com el pitjor dels darrers amb l'agreujant que s'arrosseguen les crisis d'altres campanyes. En aquest sentit, han recordat que les dades de la renda agrària indiquen una caiguda del 15% en comparació amb l'any passat. Caball ha dit que ja es venia d'una època difícil i enguany encara baixarà molt més la renda perquè no hi haurà guanys.

Un dels principals causants d'aquesta situació ha estat la climatologia, que ha estat marcada per les gelades de l'abril amb una greu afectació a la fruita dolça de Ponent. Caball ha recordat que es van aconseguir ajudes pel sector però també ha lamentat que novament s'ha posat de manifest que el sistema d'assegurança agrícola no funciona en aquests casos ja que el pagès, per molt que asseguri acaba rebent una petita proporció del que guanyaria si pogués fer la collita en condicions.

En relació a l'increment de costos de producció, UP ha alertat que el sector necessita una "espenta" per poder tornar a sembrar per la campanya que ve ja que després de tenir pocs ingressos per la sequera, difícilment podran afrontar preus que s'han duplicat o triplicat com els dels carburants i fertilitzants.

Caball ha reconegut que el Departament d'Acció Climàtica va prometre fa un any, finançament per sectors com el de la llet, però ha lamentat que encara no està en marxa malgrat que des de la conselleria es diu que si, però quan es parla amb l'Institut Català de Finances (ICF), "et diuen que fins a mitjans d'octubre res de res". En aquest sentit, el coordinador nacional del sindicat ha demanat "celeritat" a l'hora de fer aquestes propostes i ha exigit "política en gros" per abordar una situació greu.

Comparteix

També t'interessarà