Exigeixen elaborar ja un pla de recuperació de les oliveres

REDACCIÓ
06-02-2021
  • Exigeixen elaborar ja un pla de recuperació de les oliveres

Unió de Pagesos, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i les DO Terra Alta, Siurana, les Garrigues i Baix Ebre-Montsià van reclamar ahir a la conselleria d’Agricultura “celeritat” per posar en marxa un pla de recuperació de les oliveres afectades pel temporal Filomena que inclogui ajuts directes de caràcter extraordinari i prioritaris per a agricultors professionals i joves.

Les cooperatives, Unió de Pagesos i les DO, que van lamentar la falta de propostes concretes per part del departament, van criticar que pràcticament un mes després del temporal encara no s’hagin posat en marxa les tasques de recuperació de les finques afectades. Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) també es va mostrar molt crític i va denunciar la “lentitud” amb què Agricultura està valorant els danys que va deixar el temporal a les oliveres.

Critiquen que Agricultura hagi començat a valorar els danys un mes després del temporal

Les entitats van expressar la seua preocupació durant una reunió de la taula sectorial agrària de l’oli d’oliva que es va celebrar dijous per analitzar els danys de la nevada, en què cooperatives, UP i les DO van exigir a Agricultura que avaluï com més aviat millor els danys del temporal, ja que “l’afectació és molt més important del que semblava inicialment”. Les hectàrees afectades sumen més de 40.000, la major part, unes 34.600, en explotacions de Ponent.

Durant la trobada van proposar a la conselleria un pla de recuperació del potencial productiu que es dugui a terme en quatre anys i que inclogui un pla de xoc per cobrir aquest any els costos de recuperació de les parcel·les afectades. Aquest fons, van reclamar, ha de destinar-se a tots els titulars d’explotacions d’oliveres afectades pel temporal que hagin patit danys en el seu potencial productiu, prioritzant joves i agricultors professionals.

Així mateix, també van reclamar una ajuda a les cooperatives i trulls per compensar la pèrdua de producció, així com començar a treballar “urgentment” per a la millora de l’assegurança agrària de l’olivera.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta