Expedient a la UdL per un sondeig a menors que inclou la seua ideologia

REDACCIÓ
11-12-2020
  • Expedient a la UdL per un sondeig a menors que inclou la seua ideologia

L’Autoritat Catalana de Protecció de Dades ha obert un expedient sancionador a la Universitat de Lleida (UdL) i set instituts catalans (cap de lleidatà) per una enquesta per a un estudi de sociolingüística que preguntava a alumnes d’ESO per la seua identitat cultural i política (si s’identifiquen o no amb l’independentisme i si amb el castellà o el català), arran de les denúncies de l’Assemblea per l’Escola Bilingüe i famílies de l’institut El Morell de Tarragona.

El sondeig forma part l’estudi Perfils d’aculturació i aculturació lingüística dels descendents de migrats. Reptes i potencialitats per a l’aprenentatge lingüístic i la inclusió lingüística i educativa. En concret, Protecció de Dades obre expedient al departament de Llengua i Educació de la facultat d’Educació de la UdL per la “possible comissió de cinc infraccions”, que són “recollida deslleial de dades, no fer efectiu el dret d’informació en la recollida, no haver efectuat una anàlisi de riscos, no haver efectuat una avaluació d’impacte relativa a la protecció de dades i no permetre la participació del delegat de protecció de dades en el projecte”. Als instituts, els imputa la presumpta “vulneració del principi de minimització de les dades al proporcionar al grup d’investigació de la UdL, amb caràcter previ a l’enquesta, les dades personals de tots els alumnes de tercer i quart d’ESO”. El novembre de l’any passat, la conselleria d’Educació va parar l’enquesta per a la seua anàlisi.

Un portaveu de la UdL va afirmar que preparen al·legacions, que “no hi va haver mala fe” i que “ja hem reconegut i esmenat errors, com no haver aplicat determinats controls en la investigació”. Va subratllar que “un dels errors principals de l’investigador va ser pressuposar que tots els alumnes havien complert 14 anys”. “A partir d’aquesta edat no es requereix consentiment paternal, però ja hem activat que si es fan altres enquestes a alumnes de 14 anys o més, incorporarem el consentiment malgrat que la llei no hi obliga”, va detallar.

L’Assemblea per l’Escola Bilingüe veu “encertada” la resolució i creu que l’actuació de la UdL i els instituts va vulnerar els drets a la llibertat ideològica i a la intimitat dels menors.

Comparteix

També t'interessarà