Experts en tecnologies afirmen que la cobertura 5G arribarà en 2 o 3 anys al 95% del territori

REDACCIÓ
Publicat: 
01-10-2022
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Afirmen que la cobertura 5G arribarà en 2 o 3 anys al 95% del territori
    Peu de foto: 
    Fira Lleida

“D’aquí a 2 o 3 anys tindrem una cobertura 5G de quasi el 95% del territori, segons ha afirmat Òscar Alavedra, gestor de projectes d’i2CAT, en el decurs de la xerrada duta a terme a l'Àrea5G de Ponent de la Fira de Sant Miquel. En el decurs de la sessió, destinada a apropar als ciutadans els conceptes bàsic de la tecnologia 5G, ha explicat que les empreses han d’anar adequant els seus sistemes a aquesta nova tecnologia, “per tal que, quan estigui implantada i tinguem cobertura, puguin utilitzar-la ràpidament”. El 5G és una nova generació de comunicacions mòbils, evolució del 4G actual, que permetrà unes velocitats i temps de resposta molt més ràpides.

Alavedra ha explicat que el 5G serà molt útil per al món agrari, perquè cobrirà zones rurals on no arriba el 4G, i que amb la nova tecnologia podran connectar-se a Internet. A efectes pràctics, mitjançant sensors i expert remote permetrà optimitzar moltes explotacions agrícoles i ramaderes, assolir un control més gran de la producció i de les necessitats agrícoles (regs, etc.), aconseguir una major qualitat del producte en disminuir l'ús de pesticides, actuar amb més immediatesa als problemes que puguin sorgir i obtenir informació en temps real sobre la collita.

El 5G donarà un servei eficaç i ràpid, més fiable que el 4G, degut a un millor ús de l'amplada de banda i més punts de connexió. Gràcies al menor ús de xarxa, els costos de les dades poden ser menors que els de les xarxes 4G. La 5G admet més dispositius que la 4G donat que expandeix les ones de ràdio disponibles.

Entre altres utilitats, el 5G permetrà l’expert remote (telepresència i assistència a distància) en àmbits com l’empresarial, industrial o mèdic (els metges podran veure i analitzar un pacient en temps real a distància).

Entre altres temes, el gestor de projectes d’i2CAT ha pronosticat també una “revolució 5G satel·lital, operativa en uns 10 anys, i que facilitarà també la cobertura a les zones de muntanya, fins i tot a les més remotes”. Aquesta segona fase del 5G s’aconseguirà gràcies a la implementació d’una constel·lació de satèl·lits públics i privats que donaran una cobertura total i que serà molt útil de cara a emergències i rescats.

El 5G està liderat a la demarcació de Lleida per la Cambra de Comerç i Indústria de Lleida, la Paeria i la Diputació de Lleida.

La Fundació i2cat és una fundació de recerca que, entre altres objectius, fa difusió de les tecnologies 5G al territori. És un entre de desenvolupament i investigació sense ànim de lucre, que impulsa activitats d'R+D+I en l'àmbit d’aplicacions i serveis d'Internet avançats. El centre aposta per un model d’innovació basat en la col·laboració entre les empreses, les administracions públiques, el món acadèmic i els usuaris, amb l‘objectiu de desenvolupar tecnologies avançades d’Internet en els àmbits del 5G, Internet de les Coses, Nova Gestió Informàtica, Big Data & Intelligència Artificial i Ciberseguretat. Els àmbits d’actuació d’i2cat són la salut digital, Indústria Connectada 4.0, Smart Cities i Societat Digital.

Comparteix

També t'interessarà