Experts reunits a la UdL subratllen la urgència del diagnòstic precoç per millorar la supervivència en càncer de pulmó

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
08-11-2024
Actualitzat: 08-11-2024 18:40
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Experts reunits a la UdL subratllen la urgència del diagnòstic precoç per millorar la supervivència en càncer de pulmó
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu Rectorat ©UdL

En el marc de la tercera edició del congrés "Lo Pulmó", organitzat per la Fundació Ricky Rubio a la Universitat de Lleida (UdL), especialistes en càncer de pulmó han remarcat la necessitat de potenciar el diagnòstic precoç de la malaltia, un dels càncers més comuns i mortífers. El doctor Santiago Viteri, oncòleg i coordinador del programa científic del congrés, ha destacat que el càncer de pulmó, malgrat la seva elevada incidència, no rep el mateix nivell de recursos per a la investigació que altres tipus de càncer. "Només un 20% dels casos diagnosticats en etapes inicials es poden curar", ha lamentat Viteri.

El càncer de pulmó, sovint porta una càrrega d’estigma social associada al tabaquisme, un factor que segons Viteri, frena el suport institucional i social per a la seva investigació. "És un problema de salut, no un defecte personal", ha afirmat, fent una crida a la societat per desestigmatitzar aquesta malaltia i fomentar la detecció primerenca, tal com es fa en càncers amb millors taxes de curació, com el de mama.

Durant la jornada, el doctor Luis Pazares, cap de l’Hospital 12 d’Octubre de Madrid, ha recordat que els casos diagnosticats en fases avançades difícilment es poden curar totalment, fins i tot amb cirurgia i radioteràpia. Aquesta realitat situa la detecció primerenca com un repte fonamental en l'abordatge del càncer de pulmó.

El congrés també ha comptat amb la participació de figures públiques vinculades al càncer de pulmó. Ricky Rubio, exjugador de bàsquet i president de la Fundació, l’actriu Anna Barrachina i Susila Cruyff, filla de l’exfutbolista Johan Cruyff, han compartit les seves experiències personals, visibilitzant l’impacte emocional i familiar de la malaltia.

A més de l’aspecte científic, "Lo Pulmó" ha posat èmfasi en l’acompanyament dels pacients i el seu entorn durant el procés, aspecte que Esteve Rubio, pare de l’exjugador de bàsquet i president de la Fundació, ha destacat com a essencial: "Els familiars també ho pateixen molt, per això cal millorar la comunicació en tot el procés".

La jornada ha inclòs ponències d’especialistes sobre avenços en els tractaments i les cures del càncer de pulmó, així com de pneumòlegs que han abordat la relació amb altres afeccions respiratòries, com l’EPOC. També s’ha dedicat una taula específica als problemes de veu que poden afectar els pacients, amb intervencions de logopedes i otorrinolaringòlegs que han explicat com ajudar a recuperar-la.

Amb aquesta edició, el congrés reafirma el seu compromís en la lluita contra el càncer de pulmó, oferint un espai de debat científic i de suport per a pacients, famílies i professionals, amb l’objectiu final de reduir-ne la mortalitat a través d’una detecció més ràpida i efectiva.

Comparteix

També t'interessarà