"Explica-m’ho!": CaixaForum Lleida porta la ciència a la vida quotidiana amb un nou cicle de xerrades divulgatives

REDACCIÓ / Arnau Coma
Publicat: 
24-01-2025
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • "Explica-m’ho!": CaixaForum Lleida porta la ciència a la vida quotidiana amb un nou cicle de xerrades divulgatives
    Peu de foto: 
    Cartell del cicle Explica-m'ho ©CaixaForum

Fer-nos preguntes i explorar el nostre entorn per entendre’l millor és una característica innata dels éssers humans, arrelada en la curiositat. Per promoure aquesta inclinació natural, la Fundació ”la Caixa”, en col·laboració amb The Conversation, presenta el cicle de xerrades “Explica-m’ho! Respostes científiques a preguntes quotidianes” al CaixaForum Lleida a partir del 28 de gener de 2025. Aquesta iniciativa busca apropar la ciència al públic general mitjançant explicacions rigoroses i divulgatives sobre aspectes comuns de la vida diària, connectant amb una audiència àvida de coneixement.

Cada sessió comptarà amb especialistes científics de diverses disciplines que conversaran amb divulgadors i divulgadores per donar resposta a qüestions aparentment senzilles però fascinants. A més, els assistents podran participar en els col·loquis a través d’un sistema d’enquestes en temps real, adaptant el nivell de les explicacions al públic present. A continuació, es presenten les temàtiques i protagonistes de les properes sessions:

El cicle comença el 28 de gener de 2025 a les 19 h amb la xerrada “Per què em diuen que faig tard si el temps no existeix?” a càrrec del físic i matemàtic Francisco R. Villatoro i la professora de la UPC Cristina Lampón Diestre. Aquesta sessió abordarà la naturalesa del temps des d’una perspectiva científica. Es tractaran conceptes com el temps absolut de la física newtoniana, el temps relatiu segons la teoria d’Einstein i les possibilitats i límits dels viatges en el temps. Preguntes com si un astronauta pot ser més jove que el seu bessó o com es van construir els primers rellotges al cosmos trobaran resposta en aquesta reflexió amena i participativa.

El 25 de febrer de 2025 a les 19 h, la sessió “Què ens explica l’estadística? Dels assajos clínics a la intel·ligència artificial” comptarà amb la matemàtica Anabel Forte i la periodista Anabel Herrera. Aquesta xerrada explorarà la ciència estadística, posant èmfasi en les seves aplicacions pràctiques en camps com la salut, la intel·ligència artificial o la predicció d’epidèmies. Es detallaran exemples reals que evidencien com l’estadística condiciona decisions fonamentals en ciència, medicina i negocis, alhora que es desmuntaran falses concepcions sobre aquesta disciplina.

Finalment, el 25 de març de 2025 a les 19 h, Lluís Montoliu, expert en biotecnologia i bioètica, i Núria Jar, periodista especialitzada en ciència i salut, oferiran la tertúlia “Som els nostres gens?”. En aquesta sessió, es parlarà sobre la influència de la genètica en qui som, què ens defineix i fins a quin punt la cultura social està també condicionada pels gens. A través d'exemples com els patrons de pigmentació en humans i animals, els assistents descobriran com els avanços científics en genètica han permès entendre millor la nostra identitat i la nostra diversitat.

Aquest cicle és una oportunitat única per reflexionar sobre qüestions quotidianes amb la ciència com a guia i participar en una experiència d’aprenentatge interactiu.

Comparteix

També t'interessarà