Fira de Lleida aplica la intel·ligència artificial per reprendre l'activitat

ACN
Publicat: 
02-08-2020
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
 • Fira de Lleida aplica la intel·ligència artificial per reprendre l'activitat
  Peu de foto: 
  Foto d'arxiu (Miquel de Santiago)
 • Fira de Lleida aplica la intel·ligència artificial per reprendre l'activitat
  Peu de foto: 
  Foto d'arxiu (Miquel de Santiago)
 • Fira de Lleida aplica la intel·ligència artificial per reprendre l'activitat
  Peu de foto: 
  Foto d'arxiu (Miquel de Santiago)

Fira de Lleida és la primera institució firal que ha habilitat a les instal·lacions un sistema d'intel·ligència artificial per reprendre l'activitat de forma segura per la covid-19. El programari d'AI.Just, spin-off de l'empresa lleidatana Just Digital, detecta i monitoritza en temps real el compliment de les normatives de prevenció, mitigació i contenció de l'epidèmia per garantir la seguretat dels assistents, expositors i treballadors amb l'objectiu de reactivar amb responsabilitat l'activitat firal, un dels sectors més afectats després del coronavirus. La solució tecnològica estableix la distància mínima entre persones, el límit d'aforaments, l'ús de màscares i la temperatura corporal aplicant mesures correctores immediates, expliquen.

L'alcalde Miquel Pueyo ha dit que aquest és "un clar exemple de com la confluència de coneixement sempre propicia bones notícies i demostra que Lleida i les seves empreses són capdavanteres també en l’àmbit tecnològic". El director de la Fira, Oriol Oró, per la seva banda, ha afegit que amb aquest sistema es disposa de la capacitat tècnica i organitzativa per a celebrar al setembre la fira de Sant Miquel.

L'actuació ha consistit en instal·lar una sèrie de càmeres i s'ha posat en marxa un sofisticat sistema algorítmic, dissenyat per a detectar, gestionar alertes i notificar en temps real als responsables firals, perquè puguin actuar i garantir la protecció de les persones, quan no es compleixi les normes bàsiques de seguretat: distància social, aforament, ús de les mascaretes i control de temperatura corporal.

Quan el programari detecta que alguna de les normes no està sent completa, genera una alerta i envia una notificació als responsables de la Fira de Lleida. Els treballadors interns o empleats identificats pel sistema comuniquen la infracció i executen les accions pertinents en funció del protocol establert per torns o canals de comunicació, implementats a través de missatges push de l'app, SMS o correu electrònic, sempre ajudats pel panell de control que inclou la gestió de càmeres per escenes i mapes de calor per a la visualització per àrees.

Els seus creadors expliquen que aquest software, obra d'AI.Just, és la primera solució tecnològica pionera a Espanya capaç d'identificar de manera completa i en temps real les quatre principals normes de seguretat requerides per a la prevenció, mitigació i contenció de la covid.

A més, AI.Just ofereix analítiques avançades amb un model de Business Intelligence que facilita el processament de la informació amb una anàlisi global i predictiva de la situació per a la reducció de contagis, i genera previsions davant un pla d'actuació personalitzat amb les dades recopilades mitjançant el registre de les infraccions. D'aquesta manera, el programari calcula automàticament percentatges de probabilitats de contagi i afectacions amb la finalitat de preveure escenaris de potencial risc.

El president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de Lleida i de la Comissió delegada de Fira de Lleida, Jaume Saltó, ha destacat el potencial tecnològic del teixit empresarial lleidatà, amb firmes que, malgrat l'impacte negatiu que la situació derivada de la crisi de la covid-19 està causant en el territori, "han reaccionat amb celeritat i estan trobant solucions tecnològicament avançades i fins i tot punteres". Saltó ha dit també que Fira de Lleida està implementant tots els recursos necessaris per organitzar uns salons amb totes les garanties sanitàries. "Treballem per una Fira segura en el marc d'una Lleida segura", ha reblat.

Comparteix

També t'interessarà