⏯️ FiraTàrrega es referma com a espai d'acompanyament de creadors amb Territori Creatiu

ACN
21-01-2022
  • ⏯️ FiraTàrrega es referma com a espai d'acompanyament de creadors amb Territori Creatiu
  • ⏯️ FiraTàrrega es referma com a espai d'acompanyament de creadors amb Territori Creatiu
  • ⏯️ FiraTàrrega es referma com a espai d'acompanyament de creadors amb Territori Creatiu
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu (FiraTàrrega)

FiraTàrrega ha presentat el nou programa Territori Creatiu, un espai d'acompanyament a la creació i producció escènica dels projectes que l'ens impulsa durant l'any. D'aquesta manera, sota el paraigua de Territori Creatiu s'aglutinen els programes ja existents vinculats a la creació de projectes d'arts de carrer, com són Hivernem, Suport a la Creació i Stalkers, a més del projecte europeu In Situ – (Un)Common Spaces. La presentació s'ha fet aquest divendres al teatre Ateneu i ha aplegat bona part dels artistes que formen el programa aquest 2022, així com programadors i professionals de les arts escèniques. En total, Territori Creatiu inclou 23 propostes, la majoria de les quals es podran veure a la Fira del Teatre d'enguany.

FiraTàrrega ha recuperat l'eslògan Territori Creatiu per "ordenar una mica" i englobar sota un mateix programa "tot allò" que l'ens fa durant l'any, ha explicat la seva directora artística, Anna Giribet. De fet, fa més d'una dècada que FiraTàrrega, a través de diferents programes, dona suport a noves produccions escèniques perquè puguin sortir al mercat professional.

Es tracta, doncs, d'aglutinar sota el mateix paraigua els programes Hivernem, que enguany compta amb dos artistes seleccionats; Suport a la Creació, amb 19 projectes seleccionats els quals 14 formaran part de la programació de FiraTàrrega 2022; el projecte europeu In Situ, (Un)Common Spaces, que enguany acollirà en residències una artista i la unió de dues companyies; i Stalkers, el programa de capacitació professional per a joves entre 18 i 25 anys interessats en la curadoria de les arts vives.

En total, Territori Creatiu aglutina fins a 23 propostes artístiques que encara s'estan "gestant" i la majoria d'elles es podran veure a la Fira del Teatre d'enguany, que tindrà lloc del 8 a l'11 de setembre. "Estem fent un avançament del que serà el 50% de la programació de la fira", ha dit Giribet.

Així, totes les propostes comparteixen un element en comú: la reivindicació de l'espai públic com a espai de retrobament amb l'altre. "Hi ha una gran necessitat de crear a l'espai públic. Hi ha una proposta que ens farà dormir en una plaça", explica Giribet, que afegeix que hi ha espectacles "per triar i remenar perquè la idea és que hi hagi diversitat de formats, de conceptes i de disciplines".

"És una mena d'oasis"

Un dels artistes que participen al programa Suport a la Creació, Genís Farran, ha destacat la necessitat que hi hagi espais d'acompanyament perquè les companyies puguin tirar endavant els seus projectes més o menys de manera "tranquil·la". "Perquè dins el context precari del sector això és com una mena d'oasis", ha indicat el membre de Sound de Sec. De fet, aquesta companyia repeteix en aquest programa i en aquests moments està preparant un espectacle "més arriscat" amb un escenari en forma de cruïlla. "Sonoritzarem instruments, serà de nit, volem fer una cosa grossa", ha afegit Farran.

De la seva banda, un dels dos artistes seleccionats a l'Hivernem, Ferran Orobitg, ha explicat que el seu projecte, que es troba en una fase inicial "d'experimentació",  fa una "mirada a l'espai públic". De fet, ha posat en valor l'existència de programes com l'Hivernem, ja que ajuda als processos creatius en les seves fases més inicials i conceptuals.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta