Flors, calor i confeti per Sant Anastasi

M. GARRALÓN / A. GUERRERO
12-05-2018
  • Flors, calor i confeti per Sant Anastasi
  • Flors, calor i confeti per Sant Anastasi

La calor, la cultura popular i les ganes de festa van ser ahir les protagonistes indiscutibles de la jornada central de la Festa Major de Maig, la festivitat de Sant Anastasi. Així, amb els gairebé 30 graus que marcava el termòmetre, alguns dels actes més multitudinaris del matí van ser la processó i l’ofrena floral al sant, que van congregar al centre històric centenars de lleidatans. En un atapeït Eix Comercial, el patró va sortir de la Catedral sobre les espatlles dels Armats de la congregació de Nostra Senyora dels Dolors, que compleix aquest any el 300 aniversari, i va ser acompanyat pel seguici de cultura popular, que va recórrer el carrer Major fins a arribar a una assolellada plaça de Sant Joan en la qual els esperaven els Diables de Lleida. Entre foc i percussió, el grup pirotècnic va oferir un espectacle en el qual no va faltar un àcid manifest que va repassar tots els temes d’actualitat: des de la polèmica sentencia de La Manada fins a l’aplicació de l’article 155.

La festa va seguir amb una actuació conjunta de totes les entitats de cultura popular, en la qual van destacar el ball de Bastons, la Moixiganga, els Bastoners del Pla de l’Aigua, el ball de Cavallets i els Capgrossos i Gegants, entre d’altres. També hi van participar les pubilles, que després d’un breu discurs del bisbe Salvador Giménez que va apel·lar a la convivència, la fraternitat i la pau, van deixar els vanos a les cadires i van celebrar el mig segle d’ofrenes i van afirmar que “no podem canviar el món però sí transmetre els valors de respecte, solidaritat i convivència”.

D’altra banda, si al matí va triomfar l’ofrena floral, a la tarda l’acte estrella va ser La Batalla de Flors, que va omplir la rambla Ferran de petits i grans amb ganes de festa. Així, acompanyats de música, batucades i xarangues, van ser un total de cinc-centes persones les que, a sobre de les catorze carrosses participants, van llançar l’arma de la batalla: el confeti.

També van tenir lloc ahir activitats com la jornada de portes obertes del Turó de Gardeny, el Museu de Lleida, o la Seu Vella i el Castell del Rei, entre d’altres. Així mateix, el Parc de Somriures, la farinada, la cantada d’havaneres i els concerts als Camps Elisis, que havien de posar el colofó a la jornada. Per avui, destaquen el folklore amb els balls de diverses cases regionals i el 34è festival Folklòric de Lleida, la Fira d’Entitats i el correfoc a les 20.00 hores.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta