Formació per a Professionals Sanitaris per a Millorar l’Atenció al Dol Perinatal a Lleida

REDACCIÓ / Arnau Coma
Publicat: 
24-01-2025
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Formació per a Professionals Sanitaris per a Millorar l’Atenció al Dol Perinatal a Lleida
    Peu de foto: 
    Professionals que van assistir a la formació ©Salut

Amb l’objectiu de millorar l’atenció a les dones i persones amb capacitat gestant i el seu entorn proper que pateixen dol perinatal, el Departament de Salut ha impulsat un curs de formació destinat a uns 130 professionals sanitaris de tot Catalunya. A Lleida, l'activitat ha conclòs avui, amb la participació d’una trentena de professionals de diferents especialitats, com pediatria, infermeria, psicologia, psiquiatria, ginecologia, treball social, llevadores, tècnics en cures auxiliars d’infermeria (TCAI) i referents de benestar emocional de les regions sanitàries Lleida i Alt Pirineu i Aran.

Els participants són professionals del sistema sanitari públic que treballen amb persones que viuen un dol perinatal, ja sigui per pèrdues gestacionals intrauterines, per la mort neonatal, o per separació de la criatura i la família en processos d’administració de desemparament o retenció hospitalària, en qualsevol nivell assistencial. Aquest curs forma part del Pla de salut afectiva, sexual i reproductiva del Departament de Salut, inclòs al Pla de salut 2021-2025, i té com a objectiu proporcionar un marco unificat d’atenció al dol perinatal a tot Catalunya.

Les pèrdues gestacionals són un problema de salut freqüent, afectant una de cada deu dones al llarg de la seva vida, i fins a una de cada quatre si es consideren les pèrdues en el primer trimestre. A la vegada, la mortalitat neonatal suposa aproximadament el 40% de les defuncions en edat pediàtrica.

L'objectiu del Departament de Salut, que el passat octubre va publicar la Guia d’atenció al dol perinatal i a la mort neonatal, és garantir que els professionals sanitaris que tracten aquestes dones estiguin específicament formats en la gestió de la pèrdua i el dol neonatal. A més, cada institució hauria de tenir un referent en aquest àmbit per donar suport, informar i empoderar les mares gestants i les seves parelles. El Departament també busca sensibilitzar els professionals sobre la importància de la mort gestacional i neonatal per a la vida de les dones i les seves famílies, i com un tracte inadequat pot tenir un impacte negatiu en el procés de dol.

A l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV), el Servei de Ginecologia i Obstetrícia disposa d’una consulta setmanal específica per al dol perinatal, un servei que només ofereixen uns cinc centres hospitalaris a tot l’Estat espanyol. Aquesta consulta, creada al gener de 2022, està dirigida per un ginecòleg especialitzat en mort neonatal i ha atès aproximadament 160 primeres visites. A més, el HUAV compta amb una Comissió multiprofessional de dol perinatal, que inclou ginecologia, pediatria, infermeria, psicologia i llevadores, i que ha dissenyat un protocol específic per assegurar una atenció de qualitat i homogènia.

Per garantir una atenció personalitzada, el Bloc Obstètric de l'hospital disposa d’una zona d’aïllament per a les dones que han patit una pèrdua, amb el seguiment posterior de la llevadora. Un cop reben l'alta, es realitza el seguiment a l’ASSIR o a la consulta de dol perinatal de l'hospital, si cal.

A més, el Servei de Ginecologia i Obstetrícia ha organitzat dues jornades científiques sobre dol gestacional i perinatal per als professionals implicats, amb més de 100 participants a cadascuna d'elles.

Comparteix

També t'interessarà