Front comú institucional i social per a reclamar millores al servei ferroviari Avant a Lleida

REDACCIÓ
Publicat: 
27-01-2022
Actualitzat: 27-01-2022 8:53
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Front comú institucional i social per a reclamar millores al servei ferroviari Avant a Lleida

Les principals institucions de Lleida, amb la Paeria, la Diputació i la delegació del govern de la Generalitat al capdavant, els sindicats CCOO i UGT, la plataforma d'Usuaris AVANT Catalunya i la Federació d'associacions de veïns de Lleida, que conformen la Taula de Treball del servei Avant a Lleida, han mostrat aquest dimecres el front comú de la ciutadania per a reivindicar un millor servei ferroviari a Lleida.

Les reivindicacions inclouen la recuperació del servei d'Avant que hi havia abans de la pandèmia amb 14 circulacions, de les quals 4 han estat anul·lades. En particular, es remarca la necessitat de recuperar l'últim comboi de tornada des de Barcelona a les 22 h. També es reclama reduir el preu dels bitllets, amb una major aportació pública com a Obligació de Servei Públic, major flexibilitat en l'ús dels abonaments i millorar els trens per reduir les vibracions que s'hi produeixen.

El paer en cap, Miquel Pueyo, ha destacat la "transversalitat" d'aquesta reivindicació, que "demostra que en aquells temes essencials, de territori, que afecten a tota la ciutadania és extremadament important que ens mobilitzem de forma coordinada cadascú en el seu àmbit". L'alcalde ha explicat que la Paeria va enviar una carta a l'octubre a la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, i que finalment el ministeri ha convocat a una reunió amb la Secretaria de Transport i Mobilitat del ministeri per al 24 de febrer.

"Desitgem que aquesta trobada doni fruits i serveixi per reparar els greuges amb què es troben centenars de lleidatans i lleidatanes que han confiat en el transport públic ferroviari per organitzar les seves vides", ha afirmat Pueyo.

El president de la Diputació, Joan Talarn, ha destacat la importància de la sostenibilitat del transport públic i que Lleida sigui un pol de connexió amb Barcelona per tot el territori. "Aquest servei s'ha de poder lligar amb el servei de Rodalies, que és allò que pot nodrir aquest Avant, que ha de ser prou confortable i assequible, però a més ha de lligar amb les freqüències de la resta de trens del territori. Demà hem convocat la mesa de Rodalies i serà un tema que posarem sobre la taula", ha declarat.

El delegat del Govern, Bernat Solé, ha assenyalat que una de les prioritats de la Generalitat "és el desenvolupament de la mobilitat sostenible, per l'assoliment dels ODS de l'Agenda 2030, per l'oportunitat que suposa disposar d'una xarxa viària i ferroviària per connectar els diferents territoris del país i pel paper del tren com a element essencial per lluitar contra el despoblament a les nostres terres".

En nom del sindicat CCOO, la seva secretària general a Lleida, Cristina Rodríguez, ha detallat les reivindicacions, que recullen la proposta feta pel sindicat sota el títol "Avant Lleida-Barcelona, un tren per a la classe treballadora", i ha afirmat que "tot el territori de Lleida, totes les institucions, administracions i organitzacions hi hem d'apostar i hem d'exigir-les al ministeri".

Albert Fernández, en nom de la plataforma d'usuaris de l'Avant, ha mostrat el seu total suport al document plantejat pel sindicat i a les reivindicacions que planteja. "Des de fa uns anys anem patint les vibracions al servei després del canvi de trens que es va fer fa uns anys i que ens ha provocat un greuge físic, perquè passem moltes hores al tren", ha subratllat.

Per últim, per part de la Federació d'Associacions de Veïns, Rosa Castillo, ha destacat la necessitat de la millora dels serveis Avant entre Lleida i Barcelona, en especial la recuperació de l'últim tren per tornar de Barcelona, perquè facilitaria dur a terme les gestions que siguin necessàries amb temps suficient.

Comparteix

També t'interessarà