Fruita amb Justícia Social denuncia la "reclusió" de temporers per salaris sota conveni

REDACCIÓ
12-08-2021
  • Fruita amb Justícia Social denuncia la "reclusió" de temporers per salaris sota conveni

La Plataforma Fruita amb Justícia Social ha estat testimoni aquests darrers dies de com empresaris agrícoles acudeixen al pavelló de Fira de Lleida per oferir feina a temporers que s’hi allotgen, o que dormen al ras o en vehicles per manca de places, per salaris inferiors del què estipula el conveni vigent.

Aprofitant-se de la necessitat i la vulnerabilitat de les persones que encara no han trobat feina, els han oferit treballar per 5,50 euros l’hora, quan el conveni marca 7,43 euros bruts l’hora. A les queixes expressades directament als ‘reclutadors’ pels propis temporers, els empresaris els responen que paguen el salari mínim estatal, afirmació totalment falsa, ja que si fos així haurien de pagar 7,28 euros l’hora.

A preguntes de membres de la Plataforma de per què no acudeixen a les Borses del Servei Català d’Ocupació i d’Unió de Pagesos, els empresaris afirmen que han de fer “massa paperassa”.

Fruita amb Justícia Social, que ha pogut documentar aquestes pràctiques, ha interposat una denúncia davant la Inspecció de Treball per vulneracions del conveni agrari. A més de pagar per sota conveni, els contractadors no ofereixen allotjament als treballadors empadronats a més de 75km, ni desplaçament per acudir a les finques, en aquest cas situades al Segrià, a més de 15km del pavelló.

En detectar aquests fets en vam informar als treballadors municipals presents en aquell moment al dispositiu d’atenció del pavelló. A més, també ho hem fet saber a la regidora Mariama Sall perquè prengui les accions oportunes per evitar-ho i denunciï aquestes pràctiques fraudulentes.

La Plataforma també ha recollit testimonis al voltant del pavelló d’altres temporers que treballen en camps del Baix Segrià i la Noguera que estan cobrant 5,50 euros l’hora, a alguns dels quals tampoc se’ls ha ofert allotjament, la qual cosa ens fa témer que sigui una pràctica generalitzada.

És per això que exigim a les administracions que denunciïn i actuïn contra els empresaris agrícoles que estan incomplint el conveni agrari i que públicament es comprometin a defensar els drets dels treballadors temporers, la baula més feble de la campanya de la fruita, ja que fins ara l’únic que hem vist és el seu suport, amb diners públics, a les grans empreses agroalimentàries.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Veuràs algun partit del Mundial de futbol de Qatar?