Gairebé 1000 joves, d'entre 16 i 29 anys, participen en el PICE de la Cambra de Comerç de Lleida

REDACCIÓ
Publicat: 
08-04-2021
Actualitzat: 03-12-2021 10:49
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Gairebé 1000 joves, d'entre 16 i 29 anys, participen en el PICE de la Cambra de Comerç de Lleida

La Cambra de Comerç de Lleida atén a gairebé 1000 joves d’entre 16 i 29 anys, que es troben en situació d’atur i sense estudiar, en el marc del Programa Integral de Cualificación y Empleo (PICE) des de l’inici del projecte al 2015. L’acció s’emmarca en el Programa Operativo de Empleo Juvenil que compta amb el suport financer de la Unió Europea a través del Fons Social Europeu i té com a objectiu aconseguir la inserció dels joves en el món laboral. El perfil dels participants en aquest programa és molt divers ja que acull des de joves amb estudis primaris fins a joves universitaris. Majoritàriament, es tracta de persones amb poca experiència laboral afavorint la seva inserció a través de la formació. Per inscriure’s al programa, els joves han d’atansar‐se a la Cambra de Comerç de Lleida on son informats dels recursos al seu abast.

El pla vigent que s’està duent a terme des de la Cambra és el pla de capacitació. La primera fase consta en la detecció de joves inscrits a Garantia Juvenil o bé que reuneixen les condicions per inscriure’s, una vegada contactats, es realitza una primera atenció on s’explica al jove el projecte de la Cambra i de quina manera ell o ella pot encaixar en el mateix. Acabada l’atenció, es realitza una orientació vocacional, amb l’objectiu de conèixer al jove, les seves necessitats i dirigir-lo a l’itinerari formatiu que més encaixi amb el seu perfil.

La formació està dividida en dues parts. La primera part anomenada troncal està dissenyada per a donar resposta a les necessitats més bàsiques en competències transversals treballant l’ocupabilitat i les habilitats socials. En la segona part s’ofereix una formació específica, d’acord amb les necessitats i competències adquirides per cada jove, facilitant-los la inserció en el mercat de treball, tenint en compte la demanda empresarial.

En el 2020, la Cambra ha atès a gairebé 200 joves, havent cursat la formació específica presencial 140 joves. Les temàtiques impartides han estat perruqueria i estètica, barberia, transport de paqueteria i missatgeria, soldadura, hoteleria, pilot de drons i radiofonista, i manteniment d’edificis. Com a novetat, en aquest any on la realització d’activitats presencials ha patit restriccions i l’atur juvenil ha augmentat, els joves han vist l’oportunitat de formar-se a través d’accions online. Per aquest motiu, la Cambra ha posat en marxa el seu Campus Online ficant a disposició dels joves un catàleg de més de 200 cursos.

Els àmbits més demandats han estat l’administratiu: tècniques administratives bàsiques d'oficina, gestió auxiliar de documentació econòmic-administrativa i comercial, gestió comptable, gestió fiscal, direcció de l'activitat empresarial de petits negocis o microempreses tècniques administratives i comunicació de productes; els idiomes en diversos nivells (francès, anglès, alemany...); comerç i màrqueting: màrqueting digital, introducció al disseny gràfic, disseny de pàgines web; el sanitari: cures infermeres en la unitat de vigilància intensiva, RCP i primers auxilis, mobilització del pacient, infermeria en urgències pediàtriques; el social: atenció a famílies en situació de dol; i el de les TICS: muntatge de components de perifèrics i components microinformàtics, reparació i ampliació d'equips i component maquinari microinformàtic.

En total, durant aquest 2020, la Cambra de Comerç de Lleida ha impartit 2.150 hores de formació presencial i 3.600 hores de formació online per a aquest col·lectiu. Pel que fa a l’empresa, el programa ofereix una sèrie d'incentius a la contractació a través d’ajudes directes de 4.950 euros per cada contracte formalitzat (amb una durada mínima de sis mesos) a joves beneficiaris del Sistema Nacional de Garantia Juvenil i participants del programa PICE. Durant tot el període s’han concedit més de 40 ajudes a diferents empreses de Lleida per valor de 212.850€.

L’avantatge en la contractació d’aquests joves es centra en el fet que responen als perfils demandats, ja que s’han format per donar resposta a una necessitat concreta. La Cambra de Comerç actua com a enllaç entre l’empresa i els joves per augmentar les seves oportunitats laborals. En aquest sentit, a més a més de la realització dels cursos de formació, s’informa, acompanya i orienta als joves sobre els perfils laborals i les demandes del teixit empresarial, i alhora, es dona suport a les empreses en el seu procés de cerca de talent. Cal destacar que aproximadament el 40% dels joves que s’han beneficiat del programa PICE de la Cambra actualment estan treballant.

Comparteix

També t'interessarà