Garrigues alerta de danys greus pel fred en oliveres

REDACCIÓ
16-01-2021
  • Garrigues alerta de danys greus pel fred en oliveres

Els efectes de la neu i el fred seran molt greus en bona part d’oliverars de Lleida, on ja es dona per perduda entre el 15 i el 20% de la collita d’olives prevista per aquesta campanya i que estava encara pendent de recollir quan va començar l’onada de fred. Però els danys aniran molt més enllà, com explica el president de la denominació d’origen les Garrigues, Enric Dalmau. Adverteix que el pes de la neu ha trencat branques de moltes oliveres i que els efectes del gel sobre els arbres són especialment nocius a les plantacions joves, amb una part d’aquests trencats. Encara caldrà esperar perquè agricultors i cooperatives puguin fer una valoració ajustada perquè, amb la gran quantitat de neu que hi ha encara, molts no han pogut revisar les finques. A més, com explica Dalmau, els efectes del fred tarden dies a manifestar-se.

La situació és diferent de la que es va viure el 2001, quan es va arribar a haver de tallar fins i tot moltes oliveres devastades. En aquella ocasió, després de les nevades van arribar els efectes de gelades persistents. Ara, el problema arriba de l’efecte del pes sobre les oliveres. El que està clar és que els danys no es circumscriuen a aquesta campanya, sinó que s’auguren minves de collites almenys durant les tres pròximes temporades.

Tot just el 8 per cent dels oleïcultors catalans tenen contractada una pòlissa amb Agroseguro

Enric Damlau es mostra especialment preocupat sobre com es podran recuperar les plantacions. Recorda que en els últims anys s’han dut a terme inversions importants en noves plantacions, en especial per joves agricultors.

Els danys causats per les nevades en principi estan coberts per les pòlisses contractades amb Agroseguro. Però el problema és que a penes el 8% de la superfície d’oliveres de Catalunya està assegurada, fonamentalment a l’àrea de la denominació d’origen Garrigues. L’assegurança de l’oliverar ha provocat crítiques del sector al considerar-la ineficaç per la fórmula en què està dissenyada i el cost. Enric Dalmau afirma que si els agricultors no contracten aquestes pòlisses “deu ser per alguna cosa”.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Renoves l'armari cada tardor?