Gels hidroalcohòlics: Recomanacions per prevenir la intoxicació en nens

LLEIDACOM / Laura Gómez
24-03-2021
 • Preview nens gel hidroalcohòlic

Fa prop d'uns deu mesos en els quals hem elevat l'ús de gels hidroalcohòlics per tal d'evitar contagis de la Covid-19. L'ús massiu d'aquest desinfectant ha multiplicat fins a 10 vegades les intoxicacions a Espanya. L'any 2019 es van registrar 90 casos, el 2020, durant els primers deu mesos, les intoxicacions van pujar fins a 900 casos, dels quals, 585 les havien patit nens i nenes, 368 eren menors de dos anys.

Segons el Servei d'Informació Toxicològica, la major part d'aquestes intoxicacions es van produir per via oral. Així com les lesions oculars que representen prop del 7% del total d'intoxicacions. L'Institut Nacional de Toxicologia francès va registrar un increment d'aquestes lesions oculars de fins a 7 vegades més, almenys sis casos van patir danys en la còrnia.

Davant d'aquestes dades, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) recomana als pares mantenir els gels hidroalcohòlics fora de l'abast dels nens i nenes, així com estar atents als dispensadors que hi ha als diferents locals, ja que molts d'aquest es troben just a l'altura dels ulls dels menors, la qual cosa eleva el risc de patir lesions.

Nens i gels: Precaucions d'ús

Rentar les mans, millor que utilitzar gel

 • La millor manera de prevenir l'expansió de la Covid-19 és rentar-se molt bé les mans amb aigua i sabó. L'ús del gel és una alternativa quan no som a casa o no és possible accedir a un lavabo per rentar-se les mans.

Molta cura en utilitzar-lo

 • Evita posar-te gels hidroalcohòlics en zones sensibles, irritades i danyades de la pell i les mucoses.
 • S'ha de tenir en compte el tipus d'aplicador i la densitat del gel. Com més líquids, més zona abasta.

Conservar-los bé, lluny de la calor

 • S'han de mantenir aquests gels lluny dels focus de calor, així com evitar l'exposició solar directa, les flames o qualsevol font d'ignició.
 • Evita fumar just després d'utilitzar el gel, hi ha risc de patir cremades.
 • Guarda'ls en un lloc fresc i ventilat

Compte amb els més menuts

 • Mantenir el gel hidroalcohòlic fora de l'abast dels nens i nenes és el més important.
 • Supervisa sempre la utilització d'aquests productes.
 • Vigila amb els dispensadors comunitaris, gairebé sempre es troben a l'altura dels ulls dels nens.
 • En el cas dels nens i nenes més grans s'han de conscienciar que el gel no és una joguina i ensenya-li com ha d'utilitzar-lo.

Reacciona de pressa.

 • Si tot i les precaucions, es produeix un incident, s'ha de reaccionar amb rapidesa.

Recorda:

 1. Els gels s'utilitzen com a una opció de desinfecció si no es té a l'abast aigua i sabó.
 2. Es recomana no abusar del seu ús. Els gels tenen un percentatge molt elevat d'alcohol, el qual produeix lesions en pells sensibles o amb dermatitis.
 3. S'ha de tenir molta cura amb els aerosols hidroalcohòlics de desinfecció, el seu abast és més ampli si són líquids.
 4. En cas d'ingestió s'ha de trucar immediatament al Servei d'Intoxicació Toxicologia: 915 620 420, al 112 o anar a urgències.
 5. Si el gel hidroalcohòlic entra en contacte amb els ulls, es recomana rentar la zona afectada durant aproximadament 15 minuts. Si les molèsties persisteixen, s'ha de consultar amb el metge.

Article: Gels hidroalcohòlics: OCU adverteix de riscos de lesions en nens. 

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta