Grup de recerca lleidatà participa en un projecte europeu de tecnologies emergents

REDACCIÓ
Publicat: 
08-07-2020
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Grup de recerca lleidatà participa en un projecte europeu de tecnologies emergents

El grup de recerca GRECS de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) i la Universitat de Lleida (UdL) participa en el projecte europeu “Moore4Medical: Accelerating Innovation in Microfabricated Medical Devices” per fomentar l’aplicació de tecnologies emergents, com el monitoratge de l’adherència als medicaments o ultrasons intel·ligents, amb l’objectiu de reduir el cost de l’atenció mèdica. L´equip lleidatà, coordinat per Fran Valenzuela, i amb la participació de Montserrat Gea, Manuel Sánchez de la Torre, Esther Rubinat, Joan Blanco, Francesc Rubí i Blanca Manuel, s’encarrega del desenvolupament de diferents sensors i programari que es faran servir en pacients diagnosticats d’apnea obstructiva de la son. Per aquest motiu, Lleida acollirà un estudi clínic on es farà servir aquesta nova tecnologia per valorar i millorar la qualitat del son dels pacients amb apnea obstructiva de la son.

Moore4Medical reuneix 66 companyies, universitats i instituts de 12 països (Holanda, Itàlia, Irlanda, Espanya, Bèlgica, Finlàndia, Alemanya, Àustria, Suïssa, Portugal, Hongria i Romania) que desenvoluparan plataformes de tecnologia oberta per aconseguir que reduir el temps d’espera en què la recerca arriba a la indústria i al pacient, i amb el menor cost possible. El projecte està coordinat per l’empresa holandesa Philips, va començar aquest mes de juny i té una durada de 3 anys amb un pressupost total de 66 milions €. En el cas de l’equip de Lleida, el pressupost és de 121.156 €.

“Aquestes noves tecnologies ajudaran a combatre el creixent cost de l'atenció mèdica, ja que es reduirà la necessitat d'hospitalització, es desenvoluparan teràpies personalitzades i també es portaran a terme eines de diagnòstic intel·ligents en el punt d'atenció, on està el pacient, com per exemple en el seu llit hospitalari” ha explicat Valenzuela.  L’investigador ha afegit que les aplicacions i tecnologies mèdiques emergents ofereixen noves i significatives oportunitats per a la indústria de sistemes i components electrònics, que inclouen medicaments bioelectrònics, intervencions sense radiació, monitoratge continu o òrgans en xip, una tecnologia que combina teixit tridimensional dissenyat dins d'un sistema microfluídic per simular la mecànica i la fisiologia d'òrgans complets.

Comparteix

També t'interessarà