Hipertensió arterial: consells per a fer-li front

REDACCIÓ
Publicat: 
17-06-2020
Actualitzat: 17-06-2020 14:57
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Hipertensió arterial: consells per a fer-li front

La hipertensió arterial (HTA) és una patologia en la qual existeix una clara predisposició genètica, però, a més, en la seva aparició influeixen notablement els mals hàbits de vida.

En molts casos no produeix símptomes, de manera que és necessari establir un control de la tensió arterial en les revisions mèdiques per a detectar possibles anomalies. Cal tenir en compte que, si es detecta a temps i es tracta, les possibles complicacions es redueixen notablement.

És important saber que la hipertensió arterial també contribueix, en gran manera, al desenvolupament de la malaltia cardiovascular. Per això, és fonamental seguir un control mèdic en cas de patir-la. Cal recordar que és totalment segur acudir a consulta, ja que centres especialitzats com Vithas compten amb protocols específics de seguretat que inclouen circuits diferenciats per a separar als pacients amb sospita o diagnòstic de COVID-19 dels quals consulten per altres patologies.

A més, en l'àrea de consultes, on només s'atén persones sense sospita de COVID-19, s'han espaiat els horaris de les cites per a evitar que coincideixin diverses persones en les sales d'espera i mantenir, així, la distància de seguretat. Amb aquesta mateixa finalitat, s'han senyalitzat els seients. També s'han retirat fullets, revistes i qualsevol material que pugui suposar un risc de transmissió del virus, s'han protegit els taulells de les admissions amb mampares i s'ha senyalitzat la distància de seguretat en les files.

Tractament de la hipertensió arterial

Els pacients diagnosticats han d'iniciar el tractament amb medicaments antihipertensius. A més, és important que implementin uns hàbits de vida saludables, perquè això contribuirà notablement a controlar la malaltia.

La nostra recomanació és:

  1. Apostar per una dieta equilibrada. Diversos estudis han demostrat que les persones amb sobrepès o obesitat que perden alguns quilos experimenten una disminució de la pressió arterial d'entre 3 i 8mmHg.
  2. Augmentar el consum de fruites i verdures i disminuir el de productes processats, ja que són alts en glutamat monosòdic, un additiu que potencia sabors i en ser alt en sodi augmenta la pressió arterial.
  3. Tenir una bona higiene del somni, procurant seguir uns horaris regulars. A més, hem d'evitar tenir aparells electrònics a l'habitació.
  4. Practicar exercici físic: l'ideal són uns 30 minuts al dia, amb una mescla d'exercici aeròbic i de força.
  5. Incorporar tècniques de relaxació en el nostre dia a dia, no sols per a combatre l'estrès, sinó per a ajudar a baixar els nivells de pressió.
  6. Assistir als controls mèdics periòdics, especialment si tenim en la nostra família persones amb hipertensió arterial.

Hipertensió arterial i la COVID-19

Un punt molt important que hem de tenir en compte és que, si prenem medicaments per a la tensió arterial, no hem de suspendre'ls pel nostre compte per cap motiu. Aquesta conducta pot posar en perill la nostra salut fins i tot de manera irremeiable.

Després del brot de la COVID-19 es va generar preocupació a causa d'algunes publicacions en les quals es feia esment a una possible associació entre alguns medicaments per a la tensió arterial (IECAS) i el desenvolupament o empitjorament de COVID-19.

Si bé és cert que patir HTA és un factor de risc per a desenvolupar un quadre de COVID més sever, les recomanacions actuals de l'AHA (American Heart Association) i ESC (European Society of Cardiology) són NO suspendre aquest tipus de medicaments.

Fins al moment no comptem amb evidència que ens demostri que el consum de medicaments antihipertensius sigui un factor de risc per a la COVID-19. En canvi, si han demostrat reduir la mortalitat i les complicacions vasculars en pacients amb HTA i falla cardíaca.

Comparteix

També t'interessarà