Homenatge a la Lleida de secà, el llibre de Sant Jordi de SEGRE

J.B.
18-04-2019
  • Homenatge a la Lleida de secà, el llibre de Sant Jordi de SEGRE
  • Homenatge a la Lleida de secà, el llibre de Sant Jordi de SEGRE
  • Homenatge a la Lleida de secà, el llibre de Sant Jordi de SEGRE
  • Homenatge a la Lleida de secà, el llibre de Sant Jordi de SEGRE
  • Homenatge a la Lleida de secà, el llibre de Sant Jordi de SEGRE

No és una guia turística amb fotos de postal ni un catàleg de monuments de la Lleida de secà sinó un llibre per “enamorar-se del patrimoni natural i cultural de les comarques seques de Ponent”. Aquest és l’objectiu del volum titulat Amb els cinc sentits. Els secans vius de Lleida, que SEGRE regalarà als lectors amb el diari dimarts que ve, diada de Sant Jordi. El llibre, fruit un any més de la col·laboració del Grup SEGRE i la Diputació de Lleida a través d’Edicions de la Clamor, es va presentar ahir al públic en un acte a l’Institut d’Estudis Ilerdencs presidit per la presidenta de la corporació provincial, Rosa Maria Perelló, amb del director executiu de SEGRE, Juan Cal, i el fotoperiodista de SEGRE Xavier Santesmasses, autor del volum al costat del geògraf i professor de la Universitat de Lleida Ignasi Aldomà, que va estar absent per motius de viatge.

La portada del llibre ja és tot un missatge per al lector. Es pot veure al detall cinc de les mènsules medievals que decoren la façana de l’ajuntament de Cervera. Cinc figures humanes que es corresponen amb els sentits del gust, l’olfacte, el tacte, l’oïda i la vista. D’aquí el títol, Amb els cinc sentits, “perquè per poder gaudir d’aquest territori és necessari utilitzar els cinc sentits”, va explicar Xavier Santesmasses.

El llibre que regalarà SEGRE per Sant Jordi plasma el patrimoni natural i cultural de la Lleida ‘seca’

Juan Cal va revelar el protagonisme del fotoperiodista de SEGRE en l’origen d’aquest projecte literari: “Té molt a veure amb una visita que vaig fer als actes de Cervera, Vila del Llibre, quan em va explicar la ingent quantitat de material gràfic que ha anat reunint en les últimes dècades sobre el territori de secà de Lleida.” Es tracta sobretot de fotografies de la comarca natal de Santesmasses, la Segarra, i també amb pinzellades de l’Urgell de secà. Per això, Cal es va preguntar “qui millor que Ignasi Aldomà, una de les persones que més saben sobre l’entorn rural de Catalunya i de Lleida, per acompanyar les imatges?”. Cal va recordar en aquest sentit la col·laboració en el seu dia d’Aldomà amb iniciatives per a la promoció de les terres de Lleida com va ser el Manifest de Vallbona. Cal va comentar que “aquesta obra, amb imatges de gran intensitat des del punt de vista estètic i informatiu, podria constituir el primer volum d’una sèrie dedicada als interiors del país, als secans, unes comarques que també s’han de posar en valor”.

Segons l’autor de les fotografies, “el pla de Lleida passa discret als ulls d’un viatger però, quan el vas coneixent, te’n vas enamorant”. El llibre Amb els cinc sentits no deixa de ser així “una síntesi de trenta anys de feina al diari SEGRE, plasmant l’empremta de l’home al territori, que ens marca”.

Doble dedicatòria

Santesmasses va dedicar el llibre al periodista Jordi Gabernet, “que ens va deixar fa gairebé cinc anys i que sempre tenia una pàgina més per escriure”, i al fotògraf Lleonard Delshams, “que sap mirar i explicar un fet amb una imatge”.

Per la seua banda, Perelló va afirmar que “en aquesta època en què tant parlem de l’aigua i del reg, reivindiquem amb aquest llibre els paisatges de secà de Lleida”. La presidenta de la Diputació va destacar un any més la col·laboració amb SEGRE en aquesta col·lecció La Clamor per a “aquest llibre de proximitat amb el territori i la seua gent”.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Creus que les disfresses de Carnaval són sexistes?

Carregant...
Load next