Homenatge pòstum a l’artista lleidatana Rosa Siré en un calendari per al 2020

REDACCIÓ
01-11-2019
  • Homenatge pòstum a l’artista lleidatana Rosa Siré en un calendari per al 2020

Gairebé cinc anys després de la seua mort, l’artista lleidatana Rosa Siré (1944-2014) s’ha convertit en la protagonista del calendari de l’any 2020 publicat per Pagès Editors en el marc de la seua col·lecció Ars Fugit. La filla de l’artista, Eva Miralles, es va mostrar ahir agraïda a l’editorial per aquest “homenatge a la meua mare, que no només reivindicarà la dona artista sinó també la persona”.

Miralles va participar en la presentació del calendari, juntament amb la gestora cultural Eva Lega i la directora de l’editorial, Eulàlia Pagès. L’homenatge ciutadà de Lleida a l’artista és “una assignatura pendent, la família necessitem temps, i aquest és un pas més, igual que l’exposició l’any passat a l’Espai Cavallers de dones artistes dedicada a Siré”, va afirmar Miralles. Pagès va recordar que la col·lecció de calendaris dedicats a creadors lleidatans va arrancar l’any 2014 amb un sobre la històrica revista Art i ha seguit des de llavors amb exemplars sobre Perico Pastor, Xavier Gosé, Niko, Víctor Pérez Pallarés i Lily Brik.

Lega, que s’ha encarregat de la selecció d’obres que il·lustren cada mes del calendari, va assenyalar que “hem buscat l’artista que trenca motllos a partir d’un any important per a tota una generació, el 1968, i després de la seua estada a París”. Així, un dibuix i collage d’aquell any il·lustra el mes de gener d’un calendari que inclou obres de vora 40 anys de trajectòria artística, els originals de les quals procedeixen tant del Museu Morera com de col·leccions particulars. Miralles va recordar la reivindicació femenina d’una artista en un món masculí –“sempre deia que havia de fer el doble per aconseguir la meitat que un home”–, el seu sentit de superació i autoexigència i el valor que li donava la llibertat a la seua obra i en la vida personal.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Carregant...
Load next