ℹ️ 7 consells per fer front a la deshidratació aquest estiu

REDACCIÓ / Blog de HLA
Publicat: 
26-06-2023
Actualitzat: 26-06-2023 9:40
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
 • ℹ️ 7 consells per fer front a la deshidratació aquest estiu
  Peu de foto: 
  Imatge d'arxiu (Pixabay)

La deshidratació és un estat fisiològic que es produeix quan el cos no rep una quantitat suficient d'aigua per funcionar adequadament. Es produeix quan la pèrdua de líquids és superior a la ingesta. L'aigua és cabdal per a diverses funcions corporals, incloent-hi la regulació de la temperatura, la digestió i el transport de nutrients. Per tant, mantenir un equilibri hídric adequat és fonamental.

Símptomes de la deshidratació

És essencial reconèixer a temps els símptomes que poden indicar la presència de deshidratació. Aquests inclouen sequedat a la boca i gola, set intensa, disminució de la producció d'orina, fatiga, marejos, confusió o taquicàrdies. A més, la pell pot assecar-se, perdre elasticitat i poden aparèixer calfreds musculars.

En situacions més greus, els símptomes poden agreujar-se, manifestant-se mitjançant sensacions de debilitat, somnolència i fins i tot desmais.

ℹ️ Primers auxilis davant d'un cop de calor
Peu de foto: 
Imatge Departament de Salut de la Generalitat

Què fer quan apareix la deshidratació?

Davant d'un quadre de deshidratació és important actuar ràpidament per aconseguir una adequada rehidratació. A continuació es presenten algunes recomanacions a seguir:

 1. Ingesta de líquids: La mesura més evident consisteix a beure aigua o altres líquids saludables, com sucs o begudes isotòniques, per reposar els líquids perduts. L'ideal és que l'aigua no estigui gaire freda, ja que el cos gastarà molta energia a adaptar-la a la temperatura corporal i la sensació de set no se saciarà.
 2. Evitar begudes diürètiques: Durant la deshidratació, és recomanable evitar begudes com el cafè o l'alcohol, pel fet que poden accentuar la producció d'orina i la pèrdua de líquids.
 3. Buscar llocs frescos: És essencial buscar ambients frescos per evitar una major pèrdua de líquids a causa de la sudoració.
 4. Descansar i evitar esforços físics intensos: Cal evitar executar activitats físiques extenuants i descansar prou per permetre una adequada rehidratació de l'organisme.
 5. Consumir aliments amb alt contingut d'aigua: A més d'ingerir líquids, també es pot obtenir hidratació a través d'aliments que contenen alts nivells d'aigua, com fruites i verdures fresques. La síndria, el pepí, taronges i maduixes són només alguns exemples d'aquest tipus d'aliments.
 6. Utilitzar solucions de rehidratació oral: En casos de deshidratació moderada o severa, és possible que es requereixi l'ús de solucions de rehidratació oral, que es poden adquirir en farmàcies. Aquestes solucions contenen una combinació equilibrada d'aigua, sals i sucres que ajuden a reposar els líquids i els electròlits perduts.
 7. Buscar atenció mèdica: Si la deshidratació persisteix o empitjora tot i prendre mesures per rehidratar-se, és important buscar atenció mèdica. Un professional de la salut podrà avaluar la situació i proporcionar el tractament adequat. En casos greus de deshidratació, pot ser necessari administrar líquids per via intravenosa per a una rehidratació més ràpida i efectiva.

La deshidratació és un problema que es pot prevenir en gran manera en mantenir una adequada ingesta de líquids i estar atent als signes de deshidratació. Actuar ràpidament davant els primers símptomes i seguir aquestes recomanacions pot ajudar a prevenir complicacions i mantenir un equilibri hídric adequat.

Comparteix

També t'interessarà