ℹ️ Comença una nova era en la previsió meteorològica

REDACCIÓ / @TecnoNewsInfo / AMIC
Publicat: 
27-12-2022
Actualitzat: 09-01-2023 22:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ℹ️ Comença una nova era en la previsió meteorològica
    Peu de foto: 
    Imatg d'arxiu (Pixabay)

Arran de la llarga cooperació entre l'ESA i l'EUMETSAT, el satèl·lit generador d'imatges del programa Meteosat de Tercera Generació (MTG-I1) és el primer d'una nova generació de satèl·lits que ofereixen observacions crucials per a la detecció precoç i predicció de fortes tempestes de ràpid desenvolupament, pronòstic del temps i supervisió del clima.

Aquesta tercera generació de satèl·lits meteorològics no només garantirà la continuïtat de les dades per a la previsió del temps des de l'òrbita geoestacionària durant les dues pròximes dècades, sinó que també millorarà de manera significativa les possibilitats actuals del generador d'imatges i permetrà obtenir imatges de llampecs pràcticament en temps real, la qual cosa representa una nova funcionalitat dels satèl·lits meteorològics europeus.

En paraules de Paul Blythe, director del programa Meteosat de l'ESA, «després de més d'una dècada d'estreta col·laboració i àrdua labor de totes les parts implicades, veure els primers satèl·lits del MTG-I arribar al cel em suposa una gran satisfacció. Vull donar les gràcies a totes les persones que ho han fet possible, com els nostres amics dels equips industrials de tota Europa, hàbilment dirigits per Thales Alenia Space France, el meu equip de l'Agència, que m'ha donat suport durant tot aquest temps i molts dels membres del qual m'han acompanyat des que va començar aquesta aventura, i EUMETSAT, que són els nostres col·laboradors i, en última instància, els propietaris dels satèl·lits del programa MTG.

També agraeixo enormement a Arianespace i a l'equip del port espacial europeu de la Guaiana Francesa la impressionant campanya que ha culminat amb aquest fabulós llançament».

Per part seva, la directora de Programes d'Observació de la Terra de l'ESA, Simonetta Cheli, va afirmar: «Estic summament orgullosa de contemplar els inicis d'una nova era de la meteorologia per satèl·lit. M'agradaria donar les gràcies personalment als equips que han invertit el seu temps, talent i tenacitat perquè tot això sigui un èxit. No estaríem en aquest punt si no fos per vosaltres.

El MTG s'ha pogut desenvolupar gràcies a l'experta labor de l'ESA, de l'EUMETSAT i d'una industrial espacial europea altament competitiva. Amb l'innovador disseny del satèl·lit i el seu pioner «atrapallampecs», el MTG portarà a la predicció meteorològica europea al futur. Estic molt il·lusionada amb les pròximes dècades de treball amb els nostres socis europeus, especialment, amb els estats membres de l'ESA que participen en el programa MTG, la contribució del qual garantirà que Europa continuï liderant la meteorologia per satèl·lit mundialment, així com l'EUMETSAT i la resta de socis implicats. La nostra col·laboració demostra l'autèntic esperit global de l'observació de la Terra».

«El programa Meteosat de Tercera Generació és una història d'èxits en l'àmbit europeu. El propòsit d'aquesta inversió multimilionària és oferir serveis meteorològics, gràcies a una informació més precisa que augmentarà enormement i que els ajudarà a protegir vides, propietats i infraestructures. Literalment, aquest sistema salvarà vides», va afegir Phil Evans, director general d'EUMETSAT.

El viatge del MTG-I1 a l'espai

Trenta-cinc minuts després del llançament, el MTG-I1 es va separar de l'Ariane 5 a una altitud de 250 km i va iniciar la seqüència automatitzada de desacoblament, que incloïa el desplegament de panells solars i la seva orientació cap al Sol, garantint la seguretat del satèl·lit. En les seves primeres òrbites al voltant de la Terra, l'equip va activar els panells solars del satèl·lit i els va orientar cap al Sol.

Des d'aquest punt, l'equip propulsarà el satèl·lit des de l'òrbita de transferència geoestacionària, que és molt el·líptica, a l'òrbita geoestacionària circular mitjançant una sèrie d'ignicions des del motor d'apogeu principal. Aquesta fase dura uns cinc dies i, una vegada transcorreguts, el satèl·lit acabarà posicionat prop de la ubicació definitiva des de la qual funcionarà, a zero graus de longitud directament sobre Costa d'Ivori.

El MTG-I1 i els seus dos companys de viatge (els satèl·lits de telecomunicacions d'Intelsat Galaxy 35 i Galaxy 36) van sumar una massa total de càrrega útil d'unes 11 tones, incloent-hi l'adaptador amb el qual es van acoblar per al viatge a l'espai. Es tracta pràcticament del rècord de massa d'un llançament amb l'Ariane 5 a l'òrbita de transferència geoestacionària.

Una nova era de la meteorologia per satèl·lit

El MTG-I1 és el primer dels sis satèl·lits que conformen el sistema complet del MTG, que proporcionarà dades clau per a la detecció precoç i a curt termini de possibles fenòmens meteorològics extrems en els pròxims 20 anys. Quan estigui plenament operativa, la missió constarà de dos satèl·lits MTG-I i un satèl·lit MTG amb sondes (MTG-S), que funcionaran a l'una.

Els satèl·lits MTG-I incorporen dos instruments completament nous, el Flexible Combined Imager, un generador d'imatges combinat i flexible, i el Lightning Imager, el primer generador d'imatges de llampecs d'Europa, que oferirà dades d'alta qualitat amb els quals es milloraran les previsions meteorològiques a curt termini.

L'innovador Lightning Imager podrà detectar fenòmens concrets de llampecs en el cel, tant de dia com de nit. Es tracta de la primera vegada que un satèl·lit meteorològic geoestacionari té la capacitat de detectar llampecs per Europa, Àfrica i les aigües circumdants. Portarà un seguiment constant de més del 80% del planeta a la recerca de descàrregues elèctriques que tinguin lloc entre els núvols i la superfície terrestre.

El Flexible Combined Imager utilitzarà dos serveis d'escaneig per a generar una imatge de fenòmens de ràpida evolució. Mitjançant el seu servei d'escaneig del disc complet, el generador d'imatges escanejarà la totalitat del planeta en només 10 minuts. A través del servei ràpid d'escaneig, el generador d'imatges escanejarà Europa i el nord d'Àfrica cada 2,5 minuts.

Les dades obtingudes a través de 16 bandes espectrals diferents facilitaran informació exhaustiva, des dels núvols al vapor d'aigua, els oceans i els incendis a escala local. Les imatges permetran pronosticar fenòmens meteorològics greus amb major antelació i milloraran les previsions i els sistemes meteorològics fonamentals, així com els esdeveniments mediambientals.

Els satèl·lits MTG-I també porten dues càrregues útils més petites per a la recopilació de dades a partir de balises científiques a distància i per a la cerca i rescat mitjançant la detecció de balises d'emergència. Aquests nous instruments permetran detectar tempestes fortes en les seves etapes inicials, per la qual cosa seran la clau per a emetre alertes amb antelació.

La missió MTG és fruit de la cooperació entre l'EUMETSAT i l'ESA. L'ESA s'encarrega del desenvolupament i l'adquisició dels sis satèl·lits MTG. EUMETSAT estableix els requisits del sistema, desenvolupa els sistemes en terra, contracta els serveis de llançament, gestiona el funcionament dels satèl·lits i facilita les dades als usuaris.

Els satèl·lits MTG han estat construïts per un gran consorci d'indústries europees, liderat per Thales Alenia Space en col·laboració amb OHB. L'innovador Lightning Imager, ha estat duta a terme per Leonardo a Itàlia. Telespazio li ofereix a EUMETSAT els serveis de llançament i posada en òrbita.

Comparteix

També t'interessarà