ℹ️ FAQS sobre el VIH

LLEIDACOM / Noelia García
Publicat: 
30-11-2020
Actualitzat: 30-11-2020 20:45
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ℹ️ FAQS sobre el VIH

Una de les malalties amb més afectats a escala mundial és el VIH, o més coneguda com la sida. Des del seu descobriment a voltants dels anys 80, s'han registrat uns 78 milions de contagis i prop de 40 milions de morts a tot el món. Amb l'objectiu de commemorar a les víctimes i donar suport a les persones que conviuen amb el VIH, des de 1987 el dia 1 de desembre es dedica al Dia Mundial de la Sida.

El VIH és una malaltia de transmissió sexual que es propaga majoritàriament per mantenir relacions sexuals sense protecció, per transfusions de sang contaminada, compartint agulles hipodèrmiques contaminades (en la drogoaddicció per via endovenosa), i de mare a fill durant l'embaràs. Un cop la infecció causada pel virus VIH entra al nostre cos, afecta el sistema immunològic impedint que aquest el protegeixi d'altres malalties.

Amb la intenció de donar visibilitat a la sida, en una data pròxima a la seva commemoració internacional, des de Lleidacom  responem diverses qüestions i preguntes freqüents que potser no coneixies, que constaten l'afectació del virus i obren nous fronts per descobrir que la sida és molt més que una malaltia de transmissió sexual.

 

  • Quant temps triga a manifestar-se el virus al nostre cos?

El període de temps pot variar molt depenent del sistema de cada persona. La majoria de casos registrats per VIH han presentat signes de la malaltia després de 5 o 10 anys després del contagi. El tractament i el seu descobriment a temps, disminueix la quantitat de virus i problemàtiques del pacient infectat.

  • Circumcisió masculina com a eina de prevenció

Sabies que la circumcisió masculina redueix el risc de contagi? Segons dades de l'OMS, la circumcisió masculina redueix un 60% la transmissió del VIH durant les relacions sexuals entre homes i dones.
La circumcisió masculina és una pràctica mèdica que aporta protecció parcial per l'aparell reproductor masculí per a moltes malalties o infeccions que poden afectar a aquesta part del cos.

  • Existeix la cura pel VIH?

Per desgràcia, fins al moment no es coneix una cura cent per cent fiable per la sida. Així i tot als pacients de sida se'ls apliquen tractaments amb medicaments antiretrovírics, un tipus de producte que tracten i preveuen la infecció aturant la reproducció del virus en l'organisme.
Els pacients contagiats pel VIH sovint necessiten altres ajudes més enllà dels medicaments com ara orientació i suport psicològic, seguir una nutrició i una vida saludable i una rutina higiènica per mantenir una bona qualitat de vida.

  • Com NO es transmet la sida?

Encara que sembli estrany, estudis demostren que a diferència d'altres malalties de transmissió sexual, la sida no es transmet amb contactes quotidians com ara petons, WC públics, tos, compartir coberts, piscines, dutxes...
Tampoc es transmet a través de la saliva, llàgrimes, suor o per contacte amb insectes o altres tipus d'animals.

  • Tipus de VIH

Sabies que existeixen dos tipus de VIH? El VIH-1 és el responsable de la gran majoria de les infeccions actuals i és el més perillós. Però també existeix el gran desconegut, el VIH-2, menys freqüent i agressiu, i comú a l'Àfrica Occidental. Tots dos evolucionen a sida i altres malalties que afecten greument al nostre sistema, la diferència és que la velocitat del VIH-1 és molt més ràpida.
 

Imatge d'arxiu (Miquel de Santiago)
  • Dia Mundial de la Sida: actes benèfics, concerts, mencions...

Com citem anteriorment, des de 1987 el dia 1 de desembre és el Dia Mundial de la Sida o de la Lluita Mundial Contra la Sida. Així ho va decidir l'ONUSIDA, el programa dins de les Nacions Unides que té com a objectiu lluitar i posar fi a la malaltia.

L'1 de desembre no és una casualitat, i és que el grup de comunicació de l'ONUSIDA va decidir fixar aquesta data assegurant-se que aconseguiria un fort impacte mediàtic i així apropar a la població a una malaltia encara desconeguda i sense cura.

El lema de la commemoració del 2020 és "Solidaritat mundial, responsabilitat compartida". Tot i la malaltia protagonista d'aquest any, la Covid-19, es produiran activitats benèfiques per recolzar la lluita contra la sida. A Lleida, l' Associació Antisida  ha organitzat diferents activitats virtuals a les xarxes socials destacant la Nit Vermella.

Comparteix

També t'interessarà