ℹ️ Guia de supervivència per evitar ensurts i ciberestafes en les compres en línia

REDACCIÓ / Agència de Ciberseguretat de Catalunya
Publicat: 
17-11-2022
Actualitzat: 01-12-2022 11:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ℹ️ Guia de supervivència per evitar ensurts i ciberestafes en les compres en línia
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu (Pixabay)

El Black Friday, el Cyber Monday, Nadal, cites comercials com ara les rebaixes i altres èpoques de grans compres estacionals són temporada alta de fraus i intents de ciberestafa. Per això és important que extremem les precaucions i seguim unes senzilles recomanacions de compra. Som a temps d’esquivar ciberenganys i ciberestafes, si fem cas d’aquests consells que ens aporten de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya!

Infografia Internet Segura

Compte amb els webs falsos! Escolliu comerços electrònics segurs i de confiança

  • Comproveu que hi ha informació suficient sobre els productes i condicions de compra, verifiqueu que les dades de contacte siguin clares i que no hi hagi cap dubte de quins són els sistemes de pagament i enviament.
  • Especialment en el cas que considereu de fer les primeres compres en una botiga virtual en què mai abans no heu comprat res, cerqueu opinions d’altres consumidors sobre aquella empresa a la xarxa. Tingueu en compte que hi ha plataformes de venda en línia que allotgen diversos venedors, de manera que cal assegurar-se també de la solvència i fiabilitat del comerciant en qüestió. Malfieu-vos de les opinions únicament positives que apareixen en la mateixa web del comerç en línia i sondegeu la xarxa.
  • Compareu preus. Si detecteu diferències massa grans en els imports, desconfieu preventivament de les gangues i els saldos, ja que podria tractar-se d’un cas de falsificació o d’un esquer per a una estafa.
  • Assegureu-vos que compreu a plataformes segures. L’adreça de la pàgina ha de canviar d’http a https i en la part inferior del navegador ha d’aparèixer el dibuix d’un cadenat tancat, senyals que indiquen que les nostres comunicacions amb el lloc web són xifrades.
  • Hi ha cibercriminals que clonen botigues virtuals reals, assegureu-vos que navegueu realment a la plataforma virtual on creieu que sou. Els enllaços mal escrits, les imatges pixelades, la poca cura en les descripcions dels ítems o el mal funcionament de les funcions del lloc web són indicis que ens han de posar sobre avís que podem trobar-nos a un lloc web fals.

Que no us pesquin! Vigileu amb el phishing!

Ja ho sabeu, hi ha ciberpescadors convençuts que el Black Friday és temporada alta de lluços que picaran amb els seus ciberenganys. Per això envien missatges en què intenten suplantar botigues virtuals reconegudes. No us deixeu enganyar!
  • Vigileu amb les comunicacions remeses per emissors desconeguts. L’objectiu dels ciberdelinqüents són les dades de les nostres targetes de crèdit, claus bancàries, o altres tipus d’informació que poden emprar amb fins maliciosos. Desconfieu dels correus electrònics amb promocions atractives. Els ciberdelinqüents poden fer servir finestres emergents i anuncis per difondre programari maliciós o per dur-nos als seus llocs web fraudulents. Si dubteu si us trobeu davant una oferta legítima o davant un possible engany, el millor és que accediu directament al comerç electrònic en què es troba a la venda el producte en qüestió a través de la seva adreça web i comprovem la veracitat de la promoció.
  • Els cibercriminals aprofiten les èpoques de rebaixes, en què molts consumidors esperen paquets a les seves llars, per enviar falsos missatges d’avís de recepció d’enviaments. No hi caigueu! Assegureu-vos que la comunicació és legítima i no feu clic a enllaços sospitosos!
  • No abaixis la guàrdia! Mantenir la cautela davant missatges sospitosos i protegir eficaçment les dades personals són els principals instruments d’autodefensa contra el frau digital. Dona un cop d’ull al nostre recull de missatges recents de phishing per identificar fàcilment aquest tipus de trampes.


ℹ️ Contrasenyes segures contra robatoris

Imatge d'arxiu (Pixabay)


Realitzeu transaccions preferentment amb targeta de crèdit o mitjans segurs

Quan fem una transacció, podem triar diverses formes de pagament (transferència bancària, contra reembossament, targetes de crèdit i de dèbit, targetes virtuals, PayPal…).
  • Hi ha mètodes de pagament que ofereixen majors garanties que no d’altres. Les principals companyies de targetes de crèdit (Mastercard, Visa, etcètera), ofereixen polítiques de protecció davant el frau i podeu aconseguir un reemborsament més fàcilment en cas d’estafa. Opteu preferentment per pagaments amb targeta més que no pas per mitjà de transferència o contrareemborsament. També PayPal facilita la recuperació dels diners si denunciem en cas d’estafa.

Sigueu cautelosos amb les ofertes temptadores aparegudes a les xarxes socials

Els ciberdelinqüents poden fer servir les xarxes socials per temptar les seves possibles víctimes amb el reclam d’ofertes extraordinàries.
  • Aneu sempre amb molt de compte amb els anuncis de productes a Instagram, Twitter i Facebook. També cal anar amb compte amb les ofertes que pugui arribar a rebre la canalla a través de TikTok, per exemple, YouTube o Twich, fins i tot. Tingueu present que si fem ‘m’agrada’ o compartim segons quins anuncis, podem estar contribuint a difondre un ciberfrau.

Superviseu els vostres comptes bancaris!

  • En època de compres, els ciberdelinqüents confien que hi ha transaccions fraudulentes que poden passar desapercebudes, de manera que és important que vigileu que els vostres comptes bancaris no reben càrrecs estranys per conceptes desconeguts o provinents d’entitats misterioses.
  • Consulteu de tant en tant la informació d’últim accés a la vostra banca en línia. Si hi ha cap accés que no identifiqueu, canvieu immediatament les vostres credencials d’accés i aviseu el banc.
  • Si identifiqueu càrrecs fraudulents, notifiqueu-ho immediatament a la vostra entitat bancària i canvieu preventivament les vostres contrasenyes.
Comparteix

També t'interessarà