ℹ️ La nova mobilitat a Lleida: patinets, bicis, multes, vianants...

REDACCIÓ
01-06-2022
 • ℹ️ La nova mobilitat a Lleida: patinets, bicis, multes, vianants...
  Peu de foto: 
  Imatge d'arxiu (Miquel de Santiago)

La nova ordenança de mobilitat de la ciutat de Lleida ha entrat en vigor aquest dimecres, 1 de juny, i prioritza la protecció dels vianants i millora la regulació dels nous modes de transport, com els Vehicles de Mobilitat Personal (VMP), per a garantir la seguretat viària. La irrupció dels patinets elèctrics i la conversió de Lleida en Ciutat 30 han propiciat una actualització de la normativa, la qual aclareix les diferents tipologies de carrers a la ciutat i defineix millor quines són les àrees prioritàries per als vianants.ℹ️ Així serà la Zona de Baixes Emissions de Lleida

Foto Miquel de Santiago

Sancions a VMP

La Guàrdia Urbana ja està fent des de fa temps una tasca de control i prevenció de la seguretat viària amb el VMP, tant pel que fa als avisos i advertiments, com a les sancions. Durant els primers cinc mesos de l'any s'han imposat un total de 383 sancions a usuaris d'aquests patinets elèctrics, la majoria (230) per circular sense casc obligatori o per passar per la vorera, una zona de vianants o un altre lloc protegit (59). En el mateix període s'han imposat 14 sancions a ciclistes i 10 a vianants.Novetats de l'ordenança

La principal novetat de l'ordenança és la regulació amb major detall i precisió de la circulació de bicicletes i els diferents tipus de patinets, sempre mantenint la prioritat pel vianant com a criteri general. Això es concreta en la regulació següent:

 • Ciclistes per la vorera. Està prohibit circular per la vorera com a norma general, excepte si la senyalització ho permet o pels guals habilitats quan el carril bici la creua. Els ciclistes menors de 14 anys sí que poden circular per totes les voreres i poden anar acompanyats per un major d'edat, amb bicicleta o sense.
 • Patinets per la vorera. Els VMP tenen prohibit circular per la vorera com a norma general, excepte si la senyalització ho permet o pels guals habilitats quan el carril bici la creua.
 • Ciclistes per les zones de vianants (places, passeigs centrals, carrers de vianants...). Poden circular per totes aquestes zones, excepte si la senyalització ho prohibeix específicament (per exemple, a l'Eix Comercial la senyalització ho prohibeix de 21 h a 9 h).
 • Patinets per les zones de vianants (places, passeigs centrals, carrers de vianants...). Està prohibit circular amb VMP per aquestes zones com a norma general, excepte si la senyalització ho permet pels VMP o per les bicicletes. Per exemple, poden circular per la plaça Ricard Vinyes, les passarel·les del riu o pel passeig central del carrer Doctora Castells, perquè hi ha senyals que permeten circular-hi amb bicicleta, però no pel passeig central de la Rambla de Ferran.
 • Quan un pas de vianants uneixi dos espais per on poden circular bicicletes i patinets i no existeixi un pas ciclista, els ciclistes i usuaris de VMP tindran prioritat de pas. Si hi ha semàfor, han d'obeir les indicacions del destinat als vianants. Per exemple, als passeigs centrals de les rambles Corregidor Escofet i Doctora Castells, si un ciclista creua pels passos de vianants que uneixen els diversos trams del passeig, pot fer-ho a sobre de la bici i la resta de vehicles els han de deixar passar primer perquè tenen prioritat de pas.
 • Es millora la definició i els usos del "carrer residencial", indicat amb un senyal específica (S-28).
  • Els vianants hi poden caminar i travessar el carrer per qualsevol punt.
  • El límit de velocitat per als vehicles és de 20 km/h.
  • Vianants, ciclistes i VMP tenen prioritat de pas respecte a la resta de vehicles. És a dir, se'ls ha de deixar passar primer.
  • Ciclistes i VMP poden circular en ambdós sentits de la marxa, encara que el carrer sigui de sentit únic per la resta de vehicles.
  • Els vehicles motoritzats només poden estacionar en els espais indicats amb senyalització. Si no hi ha espais delimitats, NO s'hi pot estacionar.
 • Els vianants no poden caminar ni aturar-se al carril bici. Poden travessar-lo per qualsevol punt, però només tenen prioritat de pas en els passos senyalitzats
 • Aparcament de bicicletes i VMP. Si no hi ha aparcaments específics o estan ocupats, poden lligar els vehicles als elements del mobiliari urbà autoritzats. Els llocs permesos, sempre que no dificultin el seu ús o impedeixin el pas de vianants o vehicles, són els senyals de trànsit, els fanals i les tanques. En canvi, no es permet lligar-los a arbres, semàfors, bancs, contenidors, papereres i marquesines de transport (bus i taxi).
 • Estacionament de vehicles a la zona blava. Durant l'horari d'estacionament regulat, només poden aparcar a la zona blava (abonant la tarifa corresponent) els vehicles següents: turismes, vehicles mixts adaptables, automòbils de tres rodes, quadricicles (lleugers i pesats) i furgonetes de menys de 3,5 tones de pes màxim.

La normativa vindrà acompanyada de la transformació que suposarà la inversió d'uns 10 milions d'euros en polítiques de mobilitat gràcies als fons europeus Next Generation, que permetran implementar per imperatiu legal la Zona de Baixes Emissions (ZBE) i altres actuacions per pacificar els carrers, ampliar les voreres i facilitar el desplaçament de persones amb problemes de mobilitat.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Veuràs algun partit del Mundial de futbol de Qatar?