ℹ️ Nou confinament: què podem fer i què no a Lleida i el Baix Segrià?

REDACCIÓ
13-07-2020
 • Zona Alta Lleida desèrtica confinament
  Peu de foto: 
  Foto Miquel de Santiago
 • ℹ️ Nou confinament: què podem fer i què no a Lleida i el Baix Segrià?
  Peu de foto: 
  Foto Miquel de Santiago
 • ℹ️ Nou confinament: què podem fer i què no a Lleida i el Baix Segrià?
  Peu de foto: 
  Foto Miquel de Santiago

Després de tot l'embolic judicial, el Govern ha confirmat aquest dimarts que el nou confinament de la ciutat de Lleida i set municipis del Segrià entrarà en vigor a partir del dimecres i que durarà almenys 15 dies per fer front als rebrots de coronavirus al territori.

El Govern confirmava aquest diumenge l'enduriment del confinament dels municipis de Lleida (llavors, també a les EMD de Sucs i Raïmat, que enguany s'han descartat), Soses, Seròs, Alcarràs, Aitona, Torres de Segre i la Granja d'Escarp a partir del dilluns passat. Massalcoreig estava entre aquests municipis, però també ha estat descartat.

La reacció ciutadana fou immediata i unes 300 persones es van manifestar contra les mesures aquell mateix vespre contra la decisió, tot reclamant la dimissió del president de la Generalitat, Quim Torra, i també del Paer en Cap de Lleida, Miquel Pueyo. La vigència d'aquestes noves mesures quedava en paper mullat hores després, de matinada, quan la fiscalia es va oposar a ratificar l'ordre tal considerar que per prendre mesures "de tanta gravetat" era necessari demanar al govern espanyol la declaració de l'estat d'alarma.

Davant aquesta negativa, el president de la Generalitat, Quim Torra, es va reunir aquest dilluns amb els serveis jurídics del Govern, així com amb amb el vicepresident Pere Aragonès, i amb els consellers de la Presidència, Meritxell Budó; de l'Interior, Miquel Buch; i de Salut, Alba Vergés, per analitzar la situació i per decidir els següents passos. 

Davant la negativa judicial, el Govern no va acceptar la resolució i va aprovar aquest dilluns en una reunió extraordinària un decret llei per modificar la llei de Salut Pública que permet a l'executiu adoptar mesures urgents per fer front al risc de rebrots de la covid-19. Una aprovació que xoca frontalment amb la prohibició de la Fiscalia, la qual va advertir Torra que aquest decret llei per endurir el confinament al Segrià era "il·legal". Per la seva banda, el Govern espanyol descartava en aquell moment intervenir al Segrià i instava la Generalitat a buscar "alternatives". En aquest sentit, des de la Moncloa afirmaven que correspon a les Comunitats Autònomes tenir un "paper preponderant" en la presa de decisions, tot assegurant que les autonomies "disposen dels instruments per actuar" davant dels brots.

Finalment, i recapitolant després de tot l'enrenou judicial, la Consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha confirmat aquest dimarts que el nou confinament de la ciutat de Lleida i set municipis del Segrià entrarà en vigor a partir d’aquesta mitjanit i fins almenys els propers 15 dies per fer front als rebrots de coronavirus al territori.


QUÈ PODEM FER I QUÈ NO A LLEIDA I EL BAIX SEGRIÀ:


 • Es restringeix l’entrada i la sortida a la zona compresa pels municipis de Lleida ciutat, Aitona, Alcarràs, la Granja d’Escarp, Seròs, Soses i Torres de Segre.

Excepcions:

 • Desplaçaments per motius laborals en serveis essencials.
 • Entrada i sortida de mercaderies.
 • Entrada i sortida per causes de força major:
  • Actuacions requerides o urgents davant dels òrgans públics, judicials o notarials.
  • Situacions inajornables de visites o proves mèdiques.
  • Proves i exàmens oficials, renovacions de permisos i documents o altres tràmits administratius inajornables, sempre que hagin de ser realitzats amb entrada o sortida d’aquests municipis sense alternativa possible.     
  • Altres causes de força major degudament justificades.
 • Mobilitat de pas tant en vehicle privat com en transport públic d’acord amb els controls policials.
 • Es permet l’entrada a aquests municipis en el cas de necessitat per mobilitat en transport públic cap a l’exterior d’aquests municipis, sempre i quan es disposi de bitllet. En aquest cas, la mobilitat quedarà restringida a accedir al node de transport concret per fer el desplaçament en el servei de transport públic.
 • Durant les primeres 24 hores d’entrada en vigor de la norma: entrades i sortides de persones treballadores de serveis no essencials per recollir elements per al desenvolupament del teletreball.

Mobilitat permesa dins i fora del municipi:

 • Fora del domicili, només per motius laborals, sanitaris, d'assistència o cura de persones que ho requereixin.
 • Desplaçament a entitats financeres, compra d'aliments, begudes o altres matèries primeres, altres compres amb cita prèvia, activitats de lleure o esport a l’aire lliure amb grups de convivència habitual, horts d’autoconsum i gestions no ajornables.
 • Renovacions de permisos i documentació oficial, així com altres tràmits administratius inajornables. Per exàmens o proves oficials inajornables
 • Altres situacions de causa de força major o necessitat.

S'hi prohibeixen:

 • Les trobades o reunions de més de 10 persones tant en l'àmbit privat com en l'àmbit públic, excepte les activitats laborals o el transport públic.
 • L’activitat d’hostaleria i restauració excepte entrega a domicili o recollida a l’establiment amb cita prèvia.
 • Les activitats culturals, d’espectacles públics, recreatives, esportives i d’oci nocturn.

S'hi permeten:

 • Activitats de casals i colònies d’estiu si els menors d’edat i els monitors o professionals són del Segrià.
 • Obertura de biblioteques i museus.
 • Amb autorització prèvia del Comitè Tècnic del PROCICAT, obertura d’equipaments culturals,socials o educatius, per atendre les persones vulnerables a l’onada de calor amb hora concertada i registre de dades de contacte.

Per a més informació, podeu consultar els següents enllaços:

LLEIDA.COM: La crisi de la covid-19 i els rebrots del Segrià, al minut

Paeria - Ajuntament de Lleida: Mesures de prevenció de la covid-19 a Lleida

Departament d'Interior - Gencat: FAQS i restriccions de mobilitat al Segrià

Canal Salut - Gencat: NOVETATS: Mesures addicionals pels brots del Segrià

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta