ℹ️ Productes reacondicionats: tot el que vols saber i consells per encertar

REDACCIÓ
Publicat: 
21-11-2022
Actualitzat: 05-12-2022 11:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ℹ️ Productes reacondicionats: tot el que vols saber i consells per encertar
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu (Pixabay)

Els productes "recondicionats" s'han convertit en una alternativa sostenible i econòmica a l'hora d'adquirir productes d'última tecnologia i ús quotidià a molt bon preu, sobretot durant les ofertes de Black Friday. T'expliquem què són i què has de tenir en compte abans de llançar-te a comprar un d'aquests productes, perquè no tots estan en les mateixes condicions ni ofereixen les mateixes garanties...


Una alternativa que guanya adeptes

Els productes recondicionats estan en auge, en gran part a causa de l'explosió de les vendes en línia i a l'avenç vertiginós de la tecnologia, que ens anima a reemplaçar ràpidament molts dispositius. Enfront d'això, els qui aposten per un consum racional i sostenible veuen en productes ja usats però en bon estat una opció interessant. A més, cada vegada són més les persones que opten pels recondicionats atrets pel seu preu, que arriba a molt inferior al preu com a nou d'aquest mateix producte.

En períodes com l'actual, en plena campanya de Black Friday, aquests productes més rebaixats poden tenir un interès especial per a molts usuaris: de fet, alguns comerços ofereixen promocions especials de productes recondicionats. *Mantente al dia en el nostre especial.

Optar per un producte recondicionat és una alternativa sostenible i d'estalvi, però abans de prendre la decisió d'adquirir un producte recondicionat, hi ha alguns punts a tenir en compte i com actuar per a evitar un ensurt.


Què és un producte reacondicionat?

Si ens fixem al significat literal, un producte recondicionat és un producte que s'ha preparat perquè funcioni de nou correctament. Ara bé, aquesta definició deixa moltes preguntes: quin és l'estat de partida d'aquest producte (segona mà, un producte amb la caixa arrugada, o simplement oberta, o que li falta algun element…), en què consisteix el recondicionament? Ficar-ho en una caixa nova?, revisar-ho visualment?, provar-ho per a assegurar que funciona?, canviar sistemàticament alguns components?

Davant l'àmplia varietat de productes que estan relacionats amb el concepte “recondicionat”, és habitual que les botigues els agrupin en diferents apartats, però els noms moltes vegades confonen més que ajuden al consumidor. Per aclarir una mica les coses: el que pots trobar és des de productes nous (últimes unitats o devolucions de clients que poden haver obert la caixa o provat alguna cosa el producte), passant per productes que procedeixen d'exposició (amb major o menor ús) fins a productes de segona mà o reparats i restaurats (dispositius que normalment han passat per una empresa que els revisa i repara per a deixar-los en bon estat). 

La idea que has de tenir clara és que no sempre es tracta d'un producte nou i, en conseqüència, es vendrà a un preu especial.


A qui interessen els productes recondicionats?

És una opció que val la pena explorar si vols esprémer totes les possibilitats a l'hora d'adquirir un producte tecnològic, fins i tot d'un altre tipus, ja que et pot permetre trobar autèntiques gangues en productes de gamma alta que d'una altra manera potser no podries comprar. Però no et deixis enlluernar pel terme “recondicionat”, ja que com altres “oportunitats”, “gangues”, “lowcost”, no signifiquen res si no van acompanyades d'un bon descompte d'acord amb l'estat real del producte que reps.


Atent a la garantia i les facilitats de devolució

El major problema dels productes recondicionats és que no sabem realment el producte que ens arribarà, i per això la clau és que fixar-nos en dues coses:

  • El tipus de garantia que ofereixen. El punt de partida, com a productes equiparables a productes de segona mà, és que la garantia sigui de 12 mesos, però és habitual trobar botigues que amplien fins a 24 mesos o fins i tot fins als 36 mesos, ja sigui perquè es tracta de productes que consideren "nous" o per una ampliació com a garantia comercial.
  • Que si compres en línia pots exercir el dret de desistiment amb un termini ampliat i sense costos addicionals, si el producte no s'ajusta a les teves expectatives.

On comprar recondicionats

Pràcticament la majoria de les botigues virtuals i físiques compten ja amb una secció especial en la qual es venen productes recondicionats, però la variabilitat del que ofereixen és molt gran.

OCU ha revisat una selecció de les botigues en línia més importants del país per a veure quins productes "no nous" ofereixen i en quines condicions. Moltes de les botigues en línia són realment 'marketplaces' (webs que venent o no productes propis, també serveixen d'allotjament a uns altres establiments 'online'), per la qual cosa si et decideixes a comprar a alguna de les botigues d'aquests 'marketplaces', hauràs de verificar amb antelació la garantia que ofereixen i les característiques dels productes.

En aquesta taula pots veure què ens trobem a cada botiga: com anomena a aquests productes i què venen realment (si és fruit d'una devolució, un producte en exposició, si simplement ha sofert danys d'embalatge o si és un producte reparat, o senzillament, si és un producte de segona mà). També pots veure la garantia que ofereixen en cada cas i el termini de desistiment de la compra.

Infografia OCU

Com encertar en comprar recondicionats

1. No donis per descomptat res a l'hora de comprar un recondicionat. Quan t'ofereixin un producte etiquetat com recondicionat o amb qualsevol de les seves variants (*renewed, *outlet, *refurbished, km 0, etc.) el millor és assumir que és un producte de segona mà i a partir d'aquí, valorar si t'interessa o no.

2. Valora el tipus de producte que compraràs, i no esperis el mateix estalvi per a tots. Planteja't algunes qüestions:

  • Desgast: alguns productes poden tenir components que amb l'ús es desgasten o esgoten la seva vida útil. Per exemple, en productes com a mòbils o portàtils, les bateries poden estar ja danyades si han tingut diversos mesos d'ús. *Comrpueba si el producte ha renovat algun d'aquests components.
  • Vicis ocults. Hi ha productes que si presenten algun problema es pot comprovar d'un simple cop d'ull, mentre que uns altres requereixen major atenció.
  • Higiene. Una cosa molt important en alguns producte, per exemple, si es tracta d'una talladora de pèl… potser quan arriba la donis per bona si només està la caixa trencada, però decideixis retornar-la si està oberta i sospites que usada.
  • Antiguitat del model. Comprova-la, perquè si es tracta d'un model que té ja un temps potser et va a donar problemes d'actualitzacions.
  • Components. És habitual que els falti algun component (els auriculars en un telèfon, instruccions, les càpsules de cafè gratis en la compra d'una Nespresso…) o no et puguis beneficiar d'alguna promoció que el fabricant tingui per a la compra de productes nous ja estigui registrat en la promoció.

3. Comprova l'estalvi real que obtindràs. Per a això compara en diferents botigues. Desconfia de grans descomptes ja que moltes vegades estan calculats sobre el preu de referència o recomanat pel fabricant i possiblement està *desactualizado.

4. Utilitza comparadors per a comprovar el preu real de mercat d'aquest producte. 

5. Revisa la descripció del producte. No sempre apareix prou detallada i no et garanteix que sigui la correcta... però almenys és un primer pas.

6. Fixa't en la durada de la garantia. És important que sàpigues quant temps tens de garantia i què inclou. Legalment, un producte usat ha de tenir una garantia legal d'almenys 12 mesos, però algunes webs l'eleven fins a 36 mesos, equiparant-la amb els productes nous (això és alguna cosa per a valorar positivament, perquè una garantia de 3 anys dona una gran seguretat). En la pràctica, alguns productes recondicionats es venen amb factura com si d'un nou es tractés, per la qual cosa no hauria d'haver-hi problema per a fer ús de la seva garantia comercial, però tingues present que cap web garanteix que el fabricant mantindrà la seva garantia comercial.

7. Verifica si la web que t'ofereix el producte recondicionat és una 'marketplace'. Es tracta d'empreses que actuen com a intermediaris entre un consumidor i un venedor: la majoria dels casos la garantia i la possible devolució del producte l'hauràs de gestionar directament amb el venedor (que pot ser que no estigui localitzat a Espanya, ni a Europa...). Valora els riscos.

8. Identifica correctament en la web com exercir el dret de desistiment abans de comprar. Aquest haurà de ser almenys de 14 dies per a notificar la teva decisió, i a partir d'aquest moment disposaràs d'altres 14 dies per a realitzar la devolució del producte, per tractar-se d'una compra a distància. Comprova també si exercir aquest dret et pot suposar algun cost (despeses d'enviament). Així podràs prendre més fàcilment la decisió d'arriscar-te o no a comprar un producte recondicionat: el principal problema dels recondicionats és que la seva indefinició o una deficient descripció de l'estat del producte pot suposar una important decepció en rebre'l.

9. Quan rebis el producte que has comprat, revisa'l amb cura. Una mesura de precaució, especialment per a productes de major valor, és gravar l'obertura del paquet fins a identificar que el producte rebut és realment el comprat.

10. Hi ha eines que et poden ajudar a verificar l'estat i l'ús previ que ha tingut aquest producte recondicionat, alguna cosa que pot ser útil per als dispositius tecnològics (valora si t'interessa alguna).

Comparteix

També t'interessarà